De senaste åren har användandet av sömnläkemedlet melatonin bland barn ökat kraftigt. På tio år har det ökat niofaldigt, uppger Sveriges Radio Ekot. 2015 hämtade fler än 23.000 barn i åldrarna 0-19 ut melatonin på recept, enligt Socialstyrelsen.
– Det är en stor ökning och det finns en ökad användning även av vissa andra läkemedel som används för sömnstörningar. Samtidigt är sömn viktig för att barn ska må bra och utvecklas. Å andra sidan har all användning risk för biverkningar, säger utredaren Ninna Gullberg på Läkemedelsverket, till Sveriges Radio Ekot.
För lite studier
Melatonin är ett sömnhormon som finns naturligt i kroppen. Tanken med läkemedlet är att det ska hjälpa personer med sömnproblem att få en normal dygnsrytm. Men i Sverige är det inte godkänt som läkemedel för barn. Detta trots att inga allvarliga biverkningar har kunnat upptäckas. Anledningen är att forskningen inte räcker till för att veta hur barns kroppar påverkas på längre sikt.
– När det gäller melatonin så finns det väldigt lite studier när det gäller långtidseffekter, säger Barbro Thurfjell som är medicinsk sakkunnig inom barn- och ungdomspsykiatri på Socialstyrelsen, till Sveriges Radio Ekot.
Psykisk ohälsa påverkar sömnen
Exakt varför läkemedlet skrivs ut oftare är oklart, men enligt Socialstyrelsen kan en av faktorerna vara att barn som har fått diagnosen, och medicineras mot, ADHD många gånger ordineras melatonin.
En annan anledning är att läkare oftare väljer att skriva ut melatonin istället för andra sömnläkemedel, något som är tillåtet trots att det inte är godkänt för barn.
Barbro Thurfjell menar att användningen dessutom ökar i takt med att den psykiska ohälsan ökar hos barn.
– Det är ju ett bekymmer i sig och vid psykisk ohälsa så är det också ganska vanligt att sömnen påverkas negativt.
Ska användas i nödfall
Men trots att forskningen brister vad gäller just melatoninets biverkningar på barn, kan det vara ett bättre alternativ än andra läkemedel, eftersom de andra alternativen kan vara beroendeframkallande, menar Barbro Thurfjell.
– Den bästa tillgängliga kunskapen i dag är att det ändå kan vara att föredra melatonin när det gäller läkemedelsbehandling i många fall, men försiktighetsprincipen ska alltid gälla. Det är inte friska barn med tillfälliga sömnstörningar som vi talar om, det är barn med en mer komplex problematik där det här överhuvudtaget blir aktuellt.
Både Läkemedelsverket och Socialstyrelsen rekommenderar att sömnläkemedel, inklusive melatonin, endast ska användas av barn om andra åtgärder inte ger resultat.