Sömnstörningar ska i första hand behandlas utan medicin, enligt Läke- medelsverket och forskning visar att sk kognitiv beteendeterapi är bäst.
Nio av tio vårdcentraler i Kalibers enkät uppger att sömnmedicin är en av de vanligaste behandlingarna. Bara var fjärde rekommenderar kognitiv terapi.
200.000 svenskar tar sömnmedel regel- bundet. Vid långvarigt bruk finns risk för skador på lever och njurar.
Utskrivningen av sömnmedel har ökat med 30 proc på tio.
Hjärnan glömmer bort
Efter några veckor glömmer sedan hjärnan bort hur den ska göra för att somna spontant. Problemen förvärras och liknar inte de som man hade tidigare, säger Lena Leissner, överläkare på Örebro Universitetssjukhus som arbetat 25 år med sömnproblematiken.
Kroppen vänjer sig vid pillren och dosen måste ökas för att ge samma effekt. Det kan leda till farliga doser, söger Leissner vidare.
Kalibers enkät skickades till samtliga vårdcentralchefer i landet. I enkäten efterfrågades vilka de tre vanligaste behandlingsformerna mot sömnrubbningar var. Av de omkring 300 chefer som svarade uppgav 95 proc att det vanligaste rådet var råd till självhjälp, 90 proc förskrivning av sömnmedicin och en fjärdedel kognitiv beteendeterapi, enligt Ekots hemsida.