Hör Sophia berätta om väntan på diagnos. Foto: SVT/Privat.

Sophia Glender fick vänta på diagnos – i 20 år

Publicerad

Under uppväxten kände Sophia sig ofta utanför och annorlunda. Efter flera år av återkommande depressioner, ätstörningar och missbruk så fick hon en diagnos som förklarade allt – autism.  

–  Det kändes som att jag äntligen kunde acceptera mig själv, berättar Sophia.

Forskning har visat att pojkar är tre gånger mer benägna att bli diagnostiserade med autismspektrumtillstånd än flickor. En tänkbar förklaring som presenterats har varit att flickor är bättre på att passa in i samhället samt att flickors symptom ofta förbises av vården eftersom forskningen kring autism främst fokuserat på hur symptomen ser ut hos pojkar.  

Flickor med autism upptäcks först i vuxen ålder och forskare tror att många kvinnor lever med autism utan att veta om det.  

Precis så var det för Sophia Glender, 25, som fick diagnosen för knappt en månad sen.  

–  Mitt liv har alltid gått i vågor där jag kunnat vara väldigt social som sedan följts av mörka perioder där jag mått väldigt dåligt. Då tar mina ätstörningar och självskadebeteenden över. Det är först nu som jag kan förstå att jag bränner ut mig själv under de perioder där jag ”maskerar” mitt verkliga beteende för att kunna vara social.

Sophia jämför nu sin uppväxt med en manlig släkting, som diagnostiserades vid fem års ålder, vilket är då man brukar upptäcka autismspektrumtillstånd hos barn.  

–  Omgivningen kunde snappa upp honom mycket snabbare eftersom att han var så utåtagerande. När jag mådde dåligt brukade jag inte berätta det, utan i stället säga saker som att jag hade ont i magen eller kände mig sjuk, säger hon.

Starta videon för att höra Sophia berätta om varför hon tror att vården missade henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.