Upp emot 30 olika språk talas på Sörlidenskolan som även har en hög andel lågutbildade föräldrar. En utmaning för både elever och lärare i undervisningen.
Ändå klarar sig skolan bättre än förväntat när Skolverket jämför elevernas slutbetyg i nionde klass med ett flertal bakgrundsfaktorer som till exempel elevsammansättning.
Försöker anpassa
De specialpedagoger vi har pratat med säger att det svenska språket är en av nycklarna både till en lyckad integration och en lyckad skolgång. En inte helt lätt uppgift lärare och elever.
– Vi behöver tänka utanför ramarna hela tiden. Det tillkommer också ganska många elever under tiden så vi försöker anpassa situationen till de elever som kommer till oss, säger Ulrika Westberg, specialpedagog på på Sörlidenskolans högstadium.
Resurskrävande
Ett exempel där skolan försöker snabba på inlärningen är mindre studiegrupper. Undervisningen hålls på svenska med stöd av modersmålslärare vilket gör att eleverna förstår undervisningen och lär sig språket snabbare.
Ingrid Norman är specialpedagog och jobbar med elever upp till sjätte klass på Sörlidenskolan. Och även om skolan redan är resurskrävande vill hon se fler insatser i de lägre åldrarna.
Bygga vidare på
– Får vi eleverna att lära sig läsa och skriva och grunderna i matte i lågstadiet så har de något att bygga vidare på hela vägen för att få bättre meritvärden i högstadiet.
Madelene Bigirimana som går i fjärde klass är en av eleverna som Ingrid undervisar. För henne är lärarna det viktigaste stödet i skolan.
– Det är lärarna som hjälper oss mest med att få oss att komma vidare, säger hon.