Foto: TT

SOS Alarm betalar miljontals kronor i vite

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm måste nu betala flera miljoner kronor i straffvite för avtalsbrott med landstingen och regionerna. Det efter att de inte klarat av den sjuksköterskekompetens som landstingen kräver.

– Vi är väldigt missnöjda, det här är inte alls bra. Det är här i det första samtalet som hela vårdprocessen avgörs, till exempel vilken typ av ambulans man får och hur länge man behöver vänta,  säger Bengt Asplén, verksamhetschef på AmbuAlarm på Västra Götalandsregionen.

Västra Götaland har liksom nio andra landsting och regioner ställt höga krav på sjuksköterskekompetens på SOS Alarm, bland annat att det ska vara sjuksköterskor som svarar på alla eller majoriteten av de vårdsamtal som kommer in till 112.

Sju miljoner kronor i straffvite

Skåne, Stockholm Västra Götaland och Östergötland har också viten kopplade till sina avtal. Men SOS Alarm klarar inte rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor och bryter därför mot avtalen gång på gång. För förra årets avtalsbrott tvingas man nu betala uppemot sju miljoner kronor i viten. I Skåne, där man har rätt att utdöma 3,6 miljoner kronor i vite, är dock förhandlingarna med SOS Alarm ännu inte helt klara.

– Vi tycker såklart att det här är bekymmersamt, vi vill inte utdöma vite, vi vill ju mycket hellre ha en utförd tjänst, men vitena blir snarare högre för varje år, säger Paul Kongstad, Region Skåne.

Att vitena ökar för varje år som går är något som gäller för samtliga fyra landsting som har viten kopplade till sina avtal. I exempelvis Västra Götaland utdömde man 860.000 kronor i vite 2010, förra året hade vitesbeloppet ökat till 2,6 miljoner kronor.

– Det här är ett akut problem. För oss är det mycket viktigt att det finns en hög sjuksköterskekompetens inledningsvis i samtalet, säger Bengt Asplen.

”Svårt att rekrytera sjuksköterskor”

– Jag förstår ju det förstås, har man avtalat någonting med SOS Alarm så gör vi ju också vårt yttersta för att leva upp det till det. Men hela den svenska sjukvården har brist på sjuksköterskor och vi ser också att det är mycket svårt att få sjuksköterskor att söka sig just till larmcentralerna, säger Åke Kjellin, som är affärsområdeschef på SOS Vård.

Varför är det så?

– Det är svårt att svara på, kanske att man man vill träffa patienter. Men vi har hanterat detta genom att jobba med kvalificerade SOS- operatörer.

Visst sjuksköterskebrist är det ju, men varför lovar ni då att ni ska bemanna upp med sjuksköterskor om det nu är så svårt?

– Flera av avtalen skrevs för länge sedan när situationen med sjuksköterskorna såg lite annorlunda ut. Men det är klart att det är bekymmersamt att vi inte kan hålla avtalen, säger Åke Kjellin.

Ambulanser felprioriterade

Men Bengt Asplén i Västra Götaland tycker inte SOS Alarm gör tillräckligt för att behålla sina sjuksköterskor och han menar att det här nu blivit ett akut problem då ambulanserna alltför ofta skickas ut av larmoperatörer.

– Vi är bekymrade av att våra resurser används på fel sätt. Och att när det verkligen blir ett akut läge så är våra ambulanse då upptagna på lägre prioriteter, säger Bengt Asplén, verskamhetschef på Västra Götalandsregionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.