Sovjetisk ubåt hittad i Ålands hav

Uppdaterad
Publicerad

Dykare har hittat vraket efter den sovjetiska ubåten S-2 i Ålands hav. Samtliga 50 ombordvarande på båten, som sänktes av minor under andra världskriget, omkom.

Dykarlaget skriver i ett pressmeddelande att svenska Krigsarkivet har uppgifter om att S-2 sänktes på svenskt territorialvatten av svenska minor. Men enligt det finländska krigsarkivet skedde minsprängningen på finskt vatten.

På gränsen mellan Sverige och Finland

Sökningarna efter båten startade i april 1999.

”Efter att ett stort vattenområde genomsökts har vraket nu påträffats i Ålands hav vid riksgränsen mellan Sverige och Finland av ett svenskt-åländskt dykarlag”, heter det i pressmeddelandet.

I dykarlaget ingår bland andra Ingvald Eckerman, sonson till fyrvaktaren J.A Eckerman på Märkets fyr som blev vittne till när S-2 sänktes den 2 januari 1940.

Myndigheterna informerade

Svenska och åländska myndigheter har informerats om fyndet av ubåten, liksom Rysslands ambassad i Sverige.

Enligt pressmeddelandet fäster Ryssland stor vikt vid att S-2 hittats. Därför har ryska myndigheter kontaktat svenska och finska myndigheter med en förfrågan om S-2:s öde.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.