Sparre möter Dawit Isaak i Eritrea

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Sparre, svensk ambassadör för Eritrea, ska i dag träffa den svenskeritreanske journalisten Dawit Isaak som frigavs i går efter att ha suttit fängslad drygt fyra år i Eritrea.

En av huvudpunkterna blir att ta reda på när och hur Isaak vill åka hem till sin familj i Göteborg. I morgon ska Sparre och UD kontakta de eritreanska myndigheterna.

Sparre var huvudperson i förhandling- arna för att få Isaak fri. Ännu har han inte fått någon förklaring till varför Isaak släpptes och tror inte heller det kommer någon, skriver TT.

Huvudpersonen i ansträngningarna

Bengt Sparre, som sedan i maj har byggt relationer med eritreanska diplomater och myndigheter, utpekas som huvudperson i Sveriges ansträngningar att få Dawit Isaak fri. Nu ska han alltså lösa resan till Sverige.

-Men hemtransporten är också en fråga om diskussioner med myndigheterna eftersom han fortfarande ligger under säkerhetstjänstens paraply, säger han till TT.

Greps med andra regimkritiska

Dawit Isaak är har både svenskt och eritreanskt medborgarskap. Han arbetade för tidningen Setit i Eritreas huvudstad Asmara, när han och flera andra regimkritiska journalister i september 2001 fängslades av myndigheterna.

Han hade då publicerat kritik mot landets regim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.