Elsparkcyklar är ett arbetsmiljöproblem för yrkesförare, hävdar Pablo Cozzi, spårvagnsförare och skyddsombud Kommunal. Foto: SVT

“Många yrkesförare sjukskrivna efter olyckor med elsparkcyklar”

Uppdaterad
Publicerad

Olyckor med elsparkcyklar har ökat kraftigt och blivit ett arbetsmiljöproblem för många yrkesförare. I Opinion live vittnar en spårvagnsförare om flera kollegor som sjukskrivit sig efter incidenter. Hör hans berättelse i klippet ovan.

I augusti i år hade 241 personer uppsökt akutsjukvård efter olyckor med elsparkcykel, visar en SVT-granskning. Det var en rejäl ökning mot månaden innan då årets registrerade olyckor låg runt 100. Det ökade antalet olyckor märks tydligt hos yrkesförare. 
 
– Det eskalerar. Man ser yngre och yngre ungdomar på elsparkcyklarna, som inte har någon aning om trafikregler. Och mycket riktigt så har det varit väldigt stora trafikolyckor, säger Pablo Cozzi, spårvagnsförare och skyddsombud för Kommunal, i SVT:s Opinion live. 

Han vittnar om flera kollegor som fått sjukskriva sig efter olyckor med elsparkcyklar. 
– Om man sänker hastigheten så kommer det inte vara så attraktivt att åka för ungdomarna. 

Att förbjuda elsparkcyklar är inte ett alternativ tycker Jonathan Bessou (M), kommunpolitiker i Alingsås. Han tycker däremot att kategoriseringen behöver bli bättre. 

– Det borde bli tydligare, vad är en elsparkcykel. Är det en cykel, en klass 2-moped eller en gående person? 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer