Spelberoende: Reklamen får fler att ta återfall

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Trygg var tidigare spelberoende och arbetar nu med att hjälpa andra att komma ifrån missbruket. Han konstaterar att det är vanligt att spelberoende får återfall just pågrund av den omfattande reklamen.

– Det är väldigt många som hör av sig till oss och har spelat bort allt igen just för att de har sett reklamen, säger han.

För Fredrik Trygg började spelandet när han var 16 år. Det var för honom som för många andra spelberoende. Det började med Jack Vegas-maskiner. Det fortsatte med betting och andra spel. Och som han själv beskriver det tappade han till sist respekten för pengarna. Hans övriga intressen sattes åt sidan och allting började kretsa kring spelet – samtidigt som som han förlorade allt mer pengar.

Ökade under Fotbolls-VM

I dag har fått behandling för beroendet och hjälper andra med samma problematik. Han har en mobil i fickan som är kopplad till en hjälplinje dit spelberoende kan ringa. Och det är många som ringer. Bara under den halvtimme vi sitter ner med honom ringer det fyra gånger.

Samtalen är, enligt Fredrik Trygg, ofta kopplade till just spelreklamen. Under Fotbolls-VM, när det var mer reklam än vanligt, ökade andelen som ringde med 35 procent.

– Det kan vara folk som ringer till oss och har varit spelfria i en längre tid. Men som har fallit tillbaka i det för att de hela tiden har triggats av att se och höra reklamen, säger han.

Spelreklam riktas till spelberoende

Adam Kirstein Reuterswärd arbetar för samma organisation. Även han är tidigare spelberoende med en liknande bakgrund som Trygg. För Reuterswärd slutade det med en fängelsedom efter att han på kort tid spelat bort hela sitt bolag bakom ryggen på kollegerna.

Även han talar om problematiken med spelreklamen. Han konstaterar att reklamen dessutom allt mer har börjat rikta sig direkt till personer som har spelproblem. Annonserna utlovar snabba insättningar, snabba uttag och anonymt spelade – allt sådant som triggar den som förlorat mycket och kanske försöker dölja sitt spelande. Det samtidigt som låneföretag, ibland i direkt anslutning till spelreklamen, utlovar snabba lån till höga räntor.

– Jag säger till mina klienter att de får strunta i att titta på tv. Och i stället för att läsa Aftonbladet, kolla på SVT eller Sveriges Radio. De måste tänka på var de rör sig på nätet, de har inte råd att matas med sådana budskap, säger Adam Kirstein Reuterswärd.

Spelar du eller en anhörig för mycket? Här finns hjälp att få:

Stödlinjen – statlig hjälporganisation: 020-819 100 klockan 09:00-21:00 helgfria vardagar.

Spelfrihetens Helpline – privat organisation där tidigare spelberoende svarar: 08-37 43 00 dygnet runt alla dagar i veckan eller info@spelfriheten.se.

Spelberoendegruppen – ideell riksorganisation: 072-3667676 klockan 10:00-17:00 på vardagar eller hjalp@spelberoendegruppen.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.