Foto: Scanpix

Avlidnas spermier får användas vid befruktning

Uppdaterad
Publicerad

Nedfrysta ägg och spermier från personer som avlidit ska kunna användas vid assisterad befruktning.

Det föreslår Statens medicinsk-etiska råd (SMER) i en rapport som presenterades under förmiddagen.

Enligt rapporten anser en majoritet i rådet att det ska vara möjligt att använda obefruktade ägg och spermier från en avliden person för att kunna fullfölja en påbörjad fertilitetsbehandling.

Barnlöshet

Samtycke krävs

Det här innebär att en påbörjad fertilitetsbehandling kan fullföljas även i de fall där mannen avlider i samband med denna.

Enligt SMER skulle barnet då få en så kallad social/rättslig förälder, vilket kan jämföras med den situation som uppstår när ensamstående kvinnor i dag får assisterad befruktning.

En förutsättning för att man i behandlingen ska kunna använda befruktade ägg från avlidna ägg- eller spermiegivare enligt ovan är att givaren har lämnat sitt samtycke.

Sociala samband viktigast

Rådet anser även att donation av redan befruktade ägg, något som redan tillåts i visa andra länder, även bör tillåtas i Sverige.

Man vill med andra ord slopa det rådande kravet på att det vid äggdonation måste råda ett genetiskt samband mellan parterna och snarare fokusera på de sociala sambanden, enligt Kjell Asplund ordförande för SMER.

– Vi anser att de sociala sambanden väger mycket tyngre än de genetiska.

Förslaget skulle kräva en förändring av den lagstiftning som i dag råder kring äggdonationer, enligt Kjell Asplund.

– Det här är inte tillåtet i Sverige i dag, med andra ord krävs en lagändring.

Många ägg kastas

Genom att tillåta donation av redan befruktade ägg skulla man också kunna använda det stora antal befruktade ägg som blir över vid dagens IVF-behandlingar, enligt Kjell Asplund.

– I dag kastas många av de ägg som inte används. Vi anser att dessa ägg ska kunna användas för donation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnlöshet

Mer i ämnet