Foto: SVT

Sjöstedt: Kvinnans kropp blir handelsvara

Uppdaterad
Publicerad

Surrogatmödraskap är en fråga som delar den svenska politikerkåren. Det märktes när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Folkpartiets Barbro Westerholm möttes i Agenda.

– För vår del handlar det om kvinnors rättigheter. Kvinnans kropp ska inte bli en handelsvara som utnyttjas framför allt av rika människor i väst, sade Jonas Sjöstedt.

Men Barbro Westerholm, som sitter i Statens medicinsk-etiska råd som nyligen föreslagit att surrogatmödraskap ska tillåtas i Sverige, betonade att rådet inte sagt ja till att låta pengar vara inblandade.

Agenda

– Kvinnan ska få välja fritt hur hon ska göra och hon ska ha en nära relation till det par som önskar barn, vara släkt eller nära vän. Barn får inte bli en handelsvara! sade Westerholm.

Men Jonas Sjöstedt sade att det är mer komplicerat än så.

– Det har visat sig att i länder som tillåter surrogatmödraskap förekommer ändå pengar. De länderna hör till dem där man ändå åker mest till syd. Surrogatmödraskap har varit tillåtet länge men man åker ändå.

Han sade också att det kan vara komplicerat även med surrogatmödraskap baserat på vänskap.

Det här lär inte göra dig populär i HBT-kretsar?

– Det finns olika intressen som står emot varandra, medgav Jonas Sjöstedt, men framhöll att hans parti i alla tider slagits för homosexuellas rättigheter.

– Vi har slagits för adoptioner, inseminering, att homosexuella ska få gifta sig, men inte när det gäller rätten att köpa en annan människas kropp.

Barbro Westerholm sade att det är just för att förhindra detta som rådet sagt ja till altruistiskt men inte kommersiellt surrogatmödraskap.

– Vi vill inför det altruistiska surrogatmödraskapet men samtidigt måste vi arbeta internationellt mot kommersialiseringen. Jag håller med om att vi måste få stopp på den men vi kan inte gå in i andra länders lagstiftning. Det måste ske via organisationer som FN, menade hon.

Westerholm: Vi ska undvika misstag

De båda diskuterade också olika frågor om vad som händer om kvinnan som bär barnet till exempel vill göra abort eller om hon bestämmer sig för att hon vill behålla barnet själv. Detta är frågor som kvinnan själv måste avgöra, framhöll Barbro Westerholm.

Och om plötsligt varken mamman eller föräldrarna som ”beställt” barnet längre vill ha det?

– Alla situationer måste juridiskt regleras i förväg. Det här är något vi behöver utreda för att kunna ge högsta möjliga garanti i förväg. Vi ska undvika misstag som andra länder gjort i sin lagstiftning, sade Barbro Westerholm.

Hon sade också att dessa barn är väldigt önskade barn och att undersökningar visar att de ofta får det lika bra eller till och med bättre än andra barn.

”Global industri med otäcka inslag”

Men Jonas Sjöstedt var fortsatt skeptisk.

– Jag är inte beredd att ta risken att lagstifta kring det här. Det är en mycket komplicerad fråga, men kvinnors kroppar får inte bli en handelsvara. Det här är en global industri med otäcka inslag. Det handlar också om en maktrelation, en helt oförsvarbar internationell handel som utnyttjar människors fattigdom.

Barbro Westerholm tror ändå att Sverige kan få en lag som reglerar surrogatmödraskap om ett antal år.

– Kanske om fem sex år om det går fort – det är en svår fråga och först vill vi ha debatt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet