Spionen Stig Wennerström död

Uppdaterad
Publicerad

Storspionen Stig Wennerström är död. Han avled i förra veckan på ett äldreboende norr om Stockholm, uppger Aftonbladet. Han blev 99 år gammal.

Flygöversten, känd som Örnen hos den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU, greps 1963 och dömdes året därpå till livstids straffarbete för grovt spioneri för Sovjetunionens räkning.

Domen omvandlades senare till 20 års straffarbete, och han benådades 1974. Stig Wennerström sålde ut stora delar av det svenska försvaret och räknas som den värste svenske landsförrädaren i modern tid.

Stig Wennerström, känd som Örnen hos den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU, anhölls midsommaren 1963 misstänkt för grovt spioneri för Sovjetunionen. Sedan dess har det spekulerats åtskilligt om hans motiv.

”Spionerade inte för pengar”

General Bo Westin, pensionerad chef för Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst, sade för några år sedan till TT att Sovjetunionen haft något slags hållhake på Wennerström.

-Han spionerade inte för pengar och han var ingen kommunist. Han var utpressad av ryssarna, mer kan jag inte säga, jag har lovat Sven Andersson (dåvarande försvarsministern) att inte berätta, sade Westin.

Avslöjades efter cocktailpartyn

Själv har Wennerström skrivit i sina memoarer att han spionerade för att bevara maktbalansen mellan USA och Sovjetunionen.

Westin berättade hur han fick ”springa på cocktailpartyn” för att hålla koll på den misstänkte översten, som träffade sina kontakter på officiella tillställningar.

När Stig Wennerström greps hade han sedan 1948, då han blev flygattaché i Moskva, varit fast knuten till Sovjetunionens underrättelsetjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.