Foto: TT

Spioner bakom attacker mot svenska finanssystemet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan i dag avslöja att utländska spionorganisationer försökt ta sig in i datorsystem i de svenska bankerna och andra finansföretag för att komma åt viktig information. Det är en del av de omfattande cyberkrigföring som pågår runt om i världen.

– De använder sig av mer sofistikerade metoder vilket gör att angreppen blir allvarliga, säger Mattias Olander som är avdelningschef på Finansinspektionen. För det finns angripare som har stora resurser bakom sig. Så det här är ett riktigt hot som finns mot samhället i stort men även då förstås mot bankerna.

På cybersäkerhetsföretaget Truesec har man själva varit med om att utreda attacker mot svenska banker och finansiella institutioner där organisationer knutna till främmande makt var inblandade.

Finansiell information

– I bankerna finns det dels pengar men det finns också mycket kunskap om finansiell information, hur det går för företag, valutahandel, aktiespekulation och massor av andra saker som man kan ha nytta av, säger IT-säkerhetsexperten på Trusec Marcus Murray till SVT.

När SVT frågade de fyra största bankerna skriver Handelsbanken och SEB att de inte haft några angrepp där datorbrottslingar kommit in i datorsystemen.

LÄS MER: Finansinspektionen varnar: ”Datorattacker mot bankerna ökar”

Nordea vill inte lämna några kommentarer och Swedbank skriver i ett mail att det rör sig i flera fall om omfattande, global organiserad brottslighet med betydande resurser.

Mer information än så vill banken inte lämna av säkerhetsskäl.

Det står dock klart att dator angreppen mot Sverige är omfattande.

Främmande makt

I januari avslöjade SVT Nyheter att främmande makt enligt ledningen för Försvarets Radioanstalt ha utfört över 100.000 nätattacker mot Sverige förra året och att det är mycket svårt att skydda sig mot spionverksamheten.

Det fick till exempel den amerikanska börsen Nasdaq erfara när polisen utredde ett intrång där en främmande makt tagit sig in i deras system.

– Under utredningen hittade FBI också aktörer från flera andra främmande makter som var inne i systemen samtidigt, säger Marcus Murray. Folk var inne i systemet bara för att förstå och förutse finansförändringar som de kunde tjäna pengar på.

TV: Här attackeras Sverige av hackare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.