Ulf Bjereld och Peter Hultqvist. Foto: TT

Splittning på S-kongress om vapenexport

Publicerad

Den socialdemokratiska partikongressen tvingade in skrivningar om vapenexporten i partiets politiska riktlinjer. Samtidigt avvisade kongressen formuleringar som antogs redan på förra kongressen 2013.

I partiledningens ursprungliga riktlinjer stod ingenting om den svenska vapenexporten. Efter jämkningar med ombuden godtog partiledningen formuleringen ”regelverket för krigsmaterielexport ska moderniseras, bland annat genom att ett så kallat demokratikriterium införs”.

Det blev också kongressens beslut. Men det fanns de som inte var nöjda.

– Det är en svagare formulering än vad vi skrev i Framtidskontraktet 2013. Där står det ”Sverige behöver ett skarpt regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer och länder som grovt och omfattande kränker mänskliga rättigheter”. Att denna notering saknas kommer att noteras, partivänner, sade ordförande i Tro och Solidaritet Ulf Bjereld (S).

”Behöver egen försvarsindustri”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) försvarade dock den nya skrivningen och framhöll att det i motionssvar också står att staters respekt för mänskliga rättigheter ska spela tydlig roll om de får köpa vapen.

– Sen vill jag framhålla något viktigt. Vi behöver en egen försvarsindustri för vår alliansfrihet och är beroende av export, även om vi också ska ha en etik i detta. Därför inför vi demokratikriteriet. En proposition är på gång, sade Hultqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer