Splittring i elpolitiken – partierna oense om hur elen ska produceras

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens partier är i stort sett eniga om att samhället i högre grad ska elektrifieras, däremot inte om varifrån elen ska komma. Skiljelinjerna går framför allt kring kärnkraftens roll, visar SVT:s enkät.

Hela samhället ska ställa om för att nå klimatmålet om inga nettoutsläpp av växthusgaser, vilket kommer kräva mer el. Regeringens elektrifieringsstrategi tar höjd för en möjlig dubblerad elanvändning till år 2045.

SVT har frågat riksdagens partier var all el ska komma ifrån. Svaren visar en kluven riksdag, där den skiljande frågan framför allt är synen på kärnkraft.

– Vi ska få ner utsläppen. Men om vi ska klara det och samtidigt säkra energiförsörjningen så måste kärnkraften vara en del av mixen, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

Ser olika på målet

Riksdagens beslutade mål är att Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion. Men partierna är inte överens om Sverige kommer nå det målet.

M säger nej, medan SD, KD och L är skeptiska och menar att det blir svårt med dagens politik. 

S, V, C och MP är positiva till att målet kommer att nås.

– Jag tror det, vi har en väldigt kraftfull utbyggnad av det förnybara just nu, säger Lorentz Tovatt (MP), miljöpolitisk talesperson.

Har då kärnkraften en roll att spela efter 2040? Nej, enligt V och MP. Ja enligt M, KD, L och SD. 

– Om man tittar på planerbar elproduktion så är det fortfarande kärnkraften som är den kanske bästa tillgängliga energikällan, säger Mattias Bäckström Johansson (SD), energipolitisk talesperson.

S säger kanske

Socialdemokraterna är mindre tydliga.

– Idag är kärnkraften jätteviktig för elproduktionen och kommer att vara det en lång tid framöver. Allt eftersom de når sin tekniska livslängd så kommer det att vara oerhört dyrt att underhålla, och det kommer att driva upp kostnaderna, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Ska kärnkaften ha en roll att spela efter 2040?

– Kanske. Det får vi se hur framtiden ser ut.

C svarar att marknaden får bestämma.

Havsbaserad vindkraft är en av de saker som pekas ut som en möjlig framtida energikälla, som ska kunna göra att landet klarar sitt elbehov på ett förnybart sätt.

S, V, MP och C säger ja till att staten på något sätt bekostar att dra fram elnät. Däremot vill man inte kalla det subventioner, utan menar att staten bekostade elnätet fram till vattenkraft och kärnkraft också. På andra sidan finns M, SD, KD och L som säger nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.