Det heltäckande badplagget Burkini används främst av muslimska kvinnor. Foto: TT/Wikimedia

Burkini försvann mystiskt från sportkedjans sajt efter kritik i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen rapporterades det att sportkedjan Stadium börjar sälja badplagget ”burkini”. Kort därefter fylldes Stadiums Facebooksida med kritiska frågor, och på torsdagen kunde inte längre någon burkini hittas på företagets webbsida. ”Det blev någonting fel”, säger press- och informationsansvarig Angelica Larsson, som menar att situationen var omedveten.

Det heltäckande badplagget burkini, som primärt bärs av muslimska kvinnor, har varit både omdebatterat och symboliskt laddat, och förbjöds i vissa delar av Frankrike under 2016. Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), beskrev den som en stark symbol för kvinnoförtryck.

Under onsdagen berättade sportkedjan Stadium till Dagens Nyheter att skulle börja med burkinis för att de lyssnat på kundernas önskemål, och att de ”var stolta över sitt sortiment”.

Till att börja fanns burkinin på Stadiums sajt. Foto: Skärmdump

På deras Facebooksida hörde dock en lång rad användare av sig för att kritisera beslutet, och meddela att de planerade att bojkotta butikerna.

”Hoppsan” – nu går det inte längre att komma in på länken. Foto: Skärmdump

Borta från webbsidan

Plagget hade lagts upp i butikens webbutik men på torsdagen kunde inte burkinin längre hittas på Stadiums webbsida.

Angelica Larsson, press-och informationsansvarig, säger till SVT Nyheter att ”Det blev någonting fel”.

Det här är alltså ett tekniskt fel, och har inget att göra med den kritik ni fått?

– Det var du som valde ordet tekniskt fel, säger Angelica Larsson, och hänvisar ytterligare frågor till mejlen.

”Vi tar till oss av reaktionerna”

På företagets Facebooksida skriver de under eftermiddagen att ”Vi tar till oss av reaktionerna och vill understryka att Stadium är emot alla typer av förtryck”.

Till SVT Nyheter meddelar man senare per mejl att företaget ”felsöker varför produkten inte syns”, och att Stadium ”vill understryka att vi tar starkt avstånd från religion, politik, kultur, tro, etnicitet och annat som inte hör till sportens värld”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.