• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Språkvårdaren: Sannolikt att ordet blåbrun inte hade kommit med på nyordslistan i dag

Uppdaterad
Publicerad

Under partiledardebatten i söndags kallade Miljöpartiets språkrör Per Bolund oppositionen för ”blåbrun” – något som gjorde Sverigesdemokraternas partiledare Jimmie Åkesson upprörd. Även efteråt var det många som reagerade på debatten.

– Förvånande att det blev så väldigt starka reaktioner nu, säger Ola Karlsson, språkvårdare.

Det blev hätsk stämning när Per Bolund (MP) kallade delar av oppositionen blåbrun. Jimmie Åkesson (SD) blev upprörd.

– Per Bolund, vem är brun här? Kallar du mig för nazist? Jag blir riktigt upprörd. Sluta kasta den färgen på mig, sa Åkesson.

Per Bolund hänvisade under debatten till Språkrådet och att begreppet är vedertaget. Ola Karlsson, språkvårdare vid Språkrådet, menar dock att båda politikernas tolkning är möjlig och att ordet sannolikt inte hade kommit med på nyordslistan i dag, just på grund av sin politiska laddning.

– Vi redovisade det här på nyordslistan 2014, just som den här beteckningen, för att i svensk ordbok finns också brun med, med den nazistiska betydelsen men också med underbetydelse av rasistisk med mera, som det står där. Alltså en mer urvattnad betydelse.

Ordet dök upp på Språkrådets nyordslista 2014. Så här beskrivs det:

”blåbrun

ökad användning: färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.