Foto: SVT

Spricka i regeringen om försvarsanslagen

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit en rejäl spricka i regeringen efter ÖB:s utspel i Rapport igår där han krävde mer pengar till försvaret.

Alla allianspartier utom moderaterna öppnar idag för höjda försvarsanslag. Men försvarsminister Karin Enström (M) tvekar:

-Underlaget är för osäkert, säger hon

Det var alltså igår som överbefälhavare Sverker Göransson tog bladet från munnen i en intervju i Rapport. Mer pengar eller nedläggning av hela eller delar av något vapenslag var den beska medicinen.

Minst två miljarder kronor behövs enligt ÖB för att försvaret ska ha råd att skaffa ny försvarsmateriel  eller klara uppskjutna beställningar.

Men finansdepartementet meddelade för några veckor sedan att  budgetramen ligger fast med krav på ytterligare besparingar.

Fp: Öka med 4 miljarder

Nu reagerar de tre mindre regeringspartierna och folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman säger till Rapport att han vill öka anslagen med 3-4 miljarder varje år. Och Kd:s försvarspolitiske talesman håller med:

– Vi behöver mer pengar säger Mikael Oskarsson.

Staffan Danielsson som är centerpartistisk talesman i försvarsfrågor säger också att försvaret behöver mer pengar. Men försvarsminister Karin Enström tycker att frågan ligger för långt i framtiden för att ge några besked idag:

– Underlaget är för osäkert. 

På en direkt fråga från Rapport om hon fortfarande har förtroende för ÖB Sverker Göransson svarar hon undvikande:

– Regeringen har förtroende för alla myndighetschefer så länge dom är myndighetschefer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer