Foto: Scanpix /Grafik: SVT Design

Spricka i regeringen om skolan

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet vill att skolan ska bli statlig. Men nu säger allianskamraterna i Moderaterna nej. ”Andra saker måste prioriteras”, skriver Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Tomas Tobé på DN Debatt.

Sprickan är tydlig i regeringens skolpolitik. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har vid flera tillfällen, senast i dagens Aftonbladet, krävt att ansvaret för skolan ska återföras till staten.

– Jag menar att vi behöver återförstatliga den svenska skolan. Kommunaliseringen har inte fungerat, säger Björklund till tidningen.

Målet, menar han, är en mer likvärdig svensk skola.

– Vi har 290 kommuner och det börjar se väldigt olika ut på många håll. Det kunnande och den kompetens som krävs finns inte ute i kommunerna. Vill vi hamna på tio-i-topp i Pisa-mätningen om ett antal år krävs det kraftfulla förändringar.

Majoritet av svenskarna för ett återförstatligande

Och det tycks som att utbildningsministern har svenskarnas stöd i ryggen för sitt krav. I början av december visade en Sifo-undersökning beställd av SVT att en klar majoritet av svenskarna, 6 av 10, vill att staten ska ta överta ansvaret för grund- och gymnasieskolan.

Men i dag går alltså Moderaternas utbildningspolitiska talesperson ut på DN Debatt och säger att ett återförstatligande inte ska prioriteras.

”Vi måste prioritera det som gör skillnad och har stöd i forskning och beprövad erfarenhet”, skriver Tomas Tobé i debattartikeln. Till Aftonbladet säger Tobé att ett ökat statligt ansvar för skolan bör handla om ökat stöd till elever och utökad undervisningstid, inte ett rakt förstatligande.

Förutom Folkpartiet, är det i dag bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som driver frågan om att återförstatliga skolan.

Lärarförbundet kallsinnigt

Lärarförbundet är helt avvisande till förslaget som man menar endast är en i raden av kostsamma och ineffektiva reformer som skolan drabbats av.

– Jag beklagar detta att vår utbildningsminister går i otakt med sina regeringskamrater. Det håller inte att vara i ständig opposition, och verkligen inte mot sina egna, säger Eva-Lis Sirén till Dagens Nyheter.

Lärarnas riksförbund, det andra fackförbundet som organiserar lärare, har tidigare gått ut och stött Björklunds krav på ett återförstatligande av skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet