SSU:s förbundsordförande Philip Botström Foto: Erik Simander / TT

SSU-förtroendevald lämnar sitt uppdrag – efter hyllning till Saddam Hussein

Uppdaterad
Publicerad

En förtroendevald inom SSU, i ett distrikt i Mellansverige, valde under onsdagen att lämna sitt uppdrag. Detta efter avslöjandet i DN om att personen bland annat hyllat Iraks ex-diktator Saddam Hussein i ett Facebook-inlägg.

Den förtroendevalde SSU-medlemmen, i ett distrikt i Mellansverige, skrev 2014 följande i ett inlägg på Facebook: ”Saddam Hussein, den bästa människa som fanns. Alltid i hjärtat”. Det avslöjande Dagens Nyheter under onsdagen. Han ska vid detta tillfälle inte ha haft något förtroendeuppdrag inom SSU.

Han ska även ha refererat till Hussein som ”arabernas ledare”. 2015 har personen även lämnat en kommentar till ett klipp med en israelisk soldat, rapporterar DN. Han ska där ha skrivit att Israel ska ”brinna i helvetet”.

2016 valdes han in i SSU-distriktets styrelse.

Rustar det aktuella distriktet

Under onsdagskvällen kom beskedet att personen valt att lämna sitt förtroendeuppdrag. SSU säger i en kort kommentar till SVT Nyheter att man nu håller på att ”rusta det aktuella distriktet” i Mellansverige för den turbulens man hamnat i eftersom många är tonåringar och relativt nya inom politiken.

Det aktuella SSU-distriktets ordförande säger till DN att beslutet om att låta den förtroendevalde lämna sitt uppdrag skett i samförstånd.

Avhoppet från kommer bara en dag efter Kvällsposten/Expressens avslöjande om att flera lokala förbund i SSU Skåne styrts av en falang präglad av radikal islamism, homofobi och antisemitism.

Agerar efter Skåne-turbulens

Det rör sig om åtminstone tre individer i SSU Skåne som pekas ut som utgjort falangen. Vid ett extrainsatt möte under tisdagen fattade förbundsstyrelsen beslut om att två av dessa personer ska uteslutas. Den tredje utpekade personen i falangen har inte längre några uppdrag i SSU.

SSU-basen Philip Botström sade under tisdagen nu att man nu vidtar åtgärder. Från och med nästa vecka måste alla medlemmar i ungdomsförbundet som har eller siktar på att ta ett högre förtroendeuppdrag skriva på en slags ”kandidatförsäkran”.

SVT Nyheter söker förbundsordföranden Philip Botström för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.