SSU:s förbundsordförande Philip Botström riktar skarp kritik mot SSU Skåne och uppmanar flera företrädare att lämna sina poster. Foto: TT

Uppgifter om extrem falang inom SSU Skåne – flera uppmanas lämna

Uppdaterad
Publicerad

En falang som kännetecknas av radikal islamism, homofobi och antisemitism uppges ha tagit över lokala förbund i SSU Skåne. Nu kräver SSU-ledningen att flera företrädare lämnar förbundet.

Enligt SSU handlar det om minst tre individer, vilket Kvällsposten var först att rapportera om. En tidigare hög företrädare representerar en moské som ska ha gjort homofoba uttalanden. Han nekar till att någon falang har funnits och säger att uttalanden av honom tagits ur sitt sammanhang. Den mannen har inga uppdrag längre i SSU.

Dessutom har rapporteringen handlat om två andra personer som har gjort kontroversiella uttalanden.

Turbulensen inom SSU

Philip Botström, SSU:s ordförande, säger till TT att de erkänt och sagt att de ångrar sig. Dessa två uppmanas nu att lämna SSU.

Genomför flera åtgärder

Vid ett extrainsatt möte på tisdagen fattade SSU:s förbundsstyrelse flera beslut, rapporterar Dagens Nyheter.

Ett är att alla medlemmar i SSU i hela landet som har eller vill ha högre förtroendeuppdrag från och med på måndag måste skriva på en så kallad kandidatförsäkran.

– Man ska åta sig att inte bara följa utan också agera och leva upp till de värderingar som SSU grundar sig på och vill ha, och att man ska lämna om man inte längre lever upp till det eller saknar förtroende, säger Philip Botström.

Distriktsstyrelsen i SSU Skåne ska dessutom inom tre veckor skicka in en plan till för förbundsstyrelsen. Där ska åtgärder finnas för att alla medlemmar framöver ska känna sig respekterade, för att personer med tvivelaktiga värderingar inte ska få ledande positioner samt om hur det ”kraftigt försvagade” förtroendet ska återskapas, säger en ”ganska förbannad” Philip Botström.

– Om de inte gör det inom tre veckor kommer SSU-förbundet att helt dra in sin finansiering till SSU-distriktet, och det rör sig om en ansenlig summa pengar.

”Välkomnar granskningen”

SSU:s medlemskommitté ska också granska om fler personer ska uteslutas.

SVT Nyheter Skåne har pratat med en av företrädarna som i nuläget inte vill kommentera anklagelserna.

– Just nu förvrängs saker vilket gör mig ledsen. Jag välkomnar granskningen, men då vill jag prata i live-tv och mötas i en diskussion, säger företrädaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet