När SSU Skånes årsmöte inleddes var det många som ville prata om skandalerna inom förbundet. ”Det som hände är motsatsen till det vi ville”, säger Beilasam Al-Asadi. Foto: SVT

Bråket har tagit hårt på SSU:are

Uppdaterad
Publicerad

– Jag hoppas att vi ska få igenom grym socialdemokratisk politik.

Med de orden öppnade Elektra Ververidis, vice ordförande, SSU Skånes årsmöte.

Utanför möteslokalen på Kockum Fritid i Malmö står ett fikabord med smörgåsar och kaffe. Inne i lokalen finns fyra långbord uppställda, med 120 platser.

De SSU:are som SVT Nyheter träffar på väg in till årsmötet har inget emot att prata om höstens skandal.

Turbulensen inom SSU

– Det tog hårt på mig. Jag är med i SSU för att förändra världen. Det som hände är motsatsen till det vi ville, säger Beilasam Al-Asadi, medlem i SSU Malmö sedan två år.

Hur tror du det blir på årsmötet, lugnt eller stridigheter?

– Jag tror att det blir lugnt. På alla distriktsårskonferenser vill man få igenom sina motioner, men jag är inte orolig.

Elias Hyleborg gick med i SSU för ett halvår sedan, alltså strax innan skandalen avslöjades av Kvällsposten.

– Ingen av dem som var med i mediedrevet är kvar. Det var pinsamt för klubben att förknippas med homofobi och islamism, men bra att medierna fick tag i informationen, säger Elias Hyleborg.

Han tycker det är bra att de som inte delar SSU:s värderingar nu har lämnat.

Men Fatima Zaheraldin från SSU i Helsingborg anser att distriktets förra ordförande, Mansour Ahmed, gjorde ett bra jobb och hon gillar inte att han lämnade styrelsen.

– Jag hade nog valt tillbaka Mansour Ahmed. Jag tycker att han var ganska bra i styrelsen. Han tyckte att allting borde vara rättvist, säger Fatima Zaheraldin.

Valen försenas

Vid 14-tiden på lördagseftermiddagen förväntas årsmötet välja en ny styrelse. Valen är öppna för journalister att bevaka, medan andra delar, exempelvis motionsbehandlingen, inte sker inför öppen ridå.

En ansenlig mängd motioner har kommit in till årsmötet. I floran av motioner finns bland andra förslag om att förbjuda hajfenssoppa, motioner om billigare grönt och dyrare kött samt förslag om att återinföra taximonopolet och förstatliga apoteken.

Vid 15.30-tiden hade årsmötet fortfarande inte valt någon ny styrelse.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter beror förseningen på att valberedningen tagit fram ett förslag med sju namn till styrelse.

Samtidigt ville årsmötet att styrelsen fortsättningsvis skulle bestå av elva personer och sa nej till den stadgeändring som var på förslag för att minska styrelsens storlek.

Därför fortsätter valberedningen att arbeta för att enas om fler namn till styrelsen. Det är i skrivande stund fortfarande oklart hur dags valen ska genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet