Region Skåne stoppar utbetalning till SSU

Uppdaterad
Publicerad
SSU i Skåne får inget bidrag från region Skåne nästa år. Det rör sig om en kvarts miljon kronor som ungdomsförbundet går miste om.

– Om de inte uppfyller kraven för statsbidrag får de heller inga pengar från regionen, säger Thorbjörn Lindhqvist, kanslidirektör på region Skåne.

Regionen följer vad staten gör och i förra veckan, 12 december, meddelade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, att Socialdemokraternas ungdomsförbund förlorar 60 000 kronor i statsbidrag på grund av ”odemokratiska strömningar” inom SSU i Skåne.

”Odemokratiska strömningar”

MUCF startade en granskning efter uppgifter som framkommit i media om hur förtroendevalda inom SSU i Skåne har handlat och uttalat sig. Det har bland annat rört sig om homofoba och antisemistiska uttalanden från högt uppsatta personer inom organisationen.

– När uppgifterna om odemokratiska strömningar i SSU:s Skånedistrikt kom till vår kännedom tog vi dessa på yttersta allvar. Vi har utrett uppgifterna, bland annat genom att träffa företrädare för SSU på riksnivå, säger Lotta Persson, chef för Avdelningen för stöd och samverkan på MUCF.

Samtalen resulterade i att SSU inte får tillgodoräkna sig de föreningar som finns i SSU Skåne, eftersom det inte har levt upp till demokratikriteriet. Statsbidraget sänks med drygt 60 000 kronor nästa år. Sammanlagt får SSU 1 765 040 kronor i statsbidrag för 2019.

Inget regionalt bidrag

– Regelverket säger att vi inte kan betala ut pengar till SSU i detta läge. Om MUCF ändrar inställning kan vi däremot ompröva vårt beslut, säger Thorbjörn Lindhqvist.

Förra året fick åtta politiska ungdomsförbund, som har moderpartier i regionfullmäktige, dela på 835 000 kronor. SSU fick 250 000 kronor av dem. Nästa år får de noll av de 800 000 kronor som regionstyrelsen ska dela ut.

SVT har sökt SSU Skåne för en kommentar.

Bakgrund:

Visa

I slutet på november avgick ordförande Mansour Ahmed och vice ordförande Khloe Abdel Wahab i SSU Skåne efter turbulensen inom distriktet. Socialdemokraterna i Skåne hade dessförinnan krävt en åtgärdsplan från SSU som presenterades 19 november i Helsingborg. 

– Vi välkomnar deras avgång. Det har ett viktigt signalvärde då det visar att man är redo att ta det här på allvar, sa Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, efter mötet till SVT Skåne.

Distriktsstyrelsen beslutade, sedan de tagit del av åtgärdsplanen, att SSU i Skåne ska få behålla sitt bidrag från distriktet om de följer åtgärdsplanen. Det rör sig om ett årligt bidrag på cirka 380 000 kronor.

Den 12 decemeber kom beskedet från MUCF.

– Bristerna inom SSU Skåne är så pass allvarliga att de föreningar som ligger under detta distrikt därför inte får räknas in som bidragsgrundande, säger Lotta Persson, chef för Avdelningen för stöd och samverkan på MUCF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet