SSU-ordförande gick aldrig på mötet i Stockholm – betalar tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

SSU-ordförande Philip Botström tog en taxi för nästan 8.000 kronor för att hinna åka från Sälen till ett möte i Stockholm. Mötet gick han aldrig på eftersom han lider av utmattningssyndrom.
– Jag har betalat tillbaka pengarna för taxiresan, säger Botström till SVT Nyheter.

Philip Botström befann sig på konferensen Folk och Försvar i Sälen. För att hinna ner till Stockholm och ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott tog han taxi för 7.900 kronor.

Enligt Botström gjordes bedömningen att taxi var det mest effektiva sättet att resa eftersom man ansåg att han skulle vara med både på Folk och Försvar och VU-mötet i Stockholm nästa morgon. Han säger till SVT Nyheter att han deltog i aktiviteter fram till klockan 22 på söndagskvällen.

– Det är klart att jag tycker att 7.900 kr är väldigt mycket pengar, men jag gjorde bedömningen att det var prioriterat för SSU:s medlemmar att jag var på plats på Folk och Försvar också under kvällen, men att jag också skulle ta mig tillbaka till Stockholm och delta på verkställande utskottet, säger Philip Botström.

Lider av utmattningssyndrom

Men Botström gick aldrig upp på mötet, något som Aftonbladet var först med att berätta.

Anledningen är att han lider av utmattningssyndrom.

– Skälet till att jag inte deltog på VU-mötet på måndags morse är att jag sedan en tid mår väldigt dåligt. Sedan en tid tillbaka har jag en sjukdomsbild med stress- och utmattningssymptom, vilket innebär att jag ibland vaknar och inte kan stiga upp ur sängen, och det var det som hände i måndags morse, säger Botström till SVT Nyheter.

Har betalat tillbaka

Från början skulle SSU bekosta taxiresan, eftersom det handlade om en arbetsresa, men eftersom Botström aldrig gick på mötet kommer han att få stå för notan själv.

– Eftersom jag inte deltog på det här mötet som var inplanerat har jag själv valt att betala tillbaka de här pengarna och stå för taxiresan själv. Det känns inte mer än rätt.

Han planerar inte att avgå som ordförande i SSU, utan får nu hjälp och stöd för att bli frisk.

– Jag är på god väg, men det kommer att innebära att jag förmodligen kommer att ha fler morgnar då jag har svårt att stiga upp ur sängen. Min utgångspunkt är att komma tillbaka och kunna göra ett så bra jobb som SSU-ordförande som möjligt, säger Botström.

– Det jag ångrar, och det jag skäms över, är att jag inte har berättat skälet till att jag inte deltog på VU-mötet, att det beror på att jag lider av stress- utmattningssymptom. Jag har varit rädd för folks reaktioner, vad folk ska tänka och tycka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.