Philip Botström, ordförande för SSU, attackeras för sin sexuella läggning. Foto: TT

SSU-ordföranden Philip Botström: Hoten riktas ofta mot min sexuella läggning

Uppdaterad
Publicerad
Hatet har fullkomligt exploderat sedan Philip Botström tillträdde som SSU-ordförande. Kommentarerna är huvudsakligen riktade mot hans sexuella läggning och etniska bakgrund.
– Att vara en ung sossebög är förstås ett perfekt mål för nättroll, säger han.

Philip Botström har varit ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU, i två år. Han får ta emot en hel del hot och hat via sociala medier, brev och mejl. Ofta är det kopplat till att han är homosexuell och adopterad från Colombia.

– Jag har fått både mejl och brev med trakasserier, hat och hot. Att vara en ung sossebög och adopterad är förstås ett perfekt mål för alla nättroll och högerextremister som tycker om att sprida hot och hat på nätet, säger han.

Läser inte allt

SSU-ordföranden tar inte del av alla brev, men läser mejl och inlägg på sociala medier.

– Jag kan konstatera att när man nästan förväntar sig rasistiska och homofoba kommentarer när man har varit ute och pratat i en fråga är det ett tecken på att normaliseringen har gått för långt.

Däremot har han aldrig upplevt fysiskt våld eller tagit emot hat ansikte mot ansikte. Men när han är ute på skolor kan han få höra trakasserier i förbifarten yttrade av personer i publiken.

– Det kan handla om att någon ger ifrån sig en hatfull, frustrerad kommentar. Det är sällan relaterat till själva sakfrågan, rasism och homofobi är sällan rationellt.

Inte rädd

Han tar dock inte åt sig speciellt mycket och känner sig aldrig rädd.

– Jag tänker att fega hatare som sitter bakom en datorskärm inte ska diktera utrymmet för mitt engagemang, däremot vet jag att många andra känner oro för att vara öppna med sina åsikter. I förlängningen tror jag att det är ett hot mot demokratin om vi inte blir bättre på att angripa och förebygga hot och hat.

Samtidigt poängterar han att hatet inte bara drabbar politiskt aktiva, utan tycker sig se en ökning i samhället i stort.

– Trakasserier i allmänhet har blivit normaliserat, att fälla dräpande och hatfulla kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet