• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SSU-kravet: Ökad jämlikhet eller extra val Visa alla (2)
Visa alla (2)

SSU villkorar sitt stöd för Januariöverenskommelsen

Publicerad

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU villkorar nu sitt stöd till Januariöverenskommelsen, alltså uppgörelsen mellan regeringen, Liberalerna och Centern. Om utfallet av budgetsamarbetet inte blir jämlikt bör Socialdemokraterna utlysa extra val, menar SSU.

SSU har tagit fram en jämlikhetsklausul som de kräver att Socialdemokraterna lever upp till, annars har uppgörelsen med Centern och Liberalerna inte längre deras stöd. Blir inte utfallet av budgetsamarbetet fördelningspolitiskt jämlikt kräver SSU att Socialdemokraterna lämnar.

– Det här är en jämlikhetsklausul som SSU tagit fram för att villkora regeringssamarbetet, säger ungdomsförbundets ordförande Philip Botström (S).

För mycket högerpolitik

Ungdomsförbundet SSU är oroliga över att den framförhandlade Januariöverenskommelsen innehåller för mycket högerpolitik.

Den budget som nu förhandlas fram med Centern och Liberalerna och som läggs efter sommaren innehåller bland annat att värnskatten tas bort. SSU vill därför ha garantier från Socialdemokraterna – att om utfallet av budgetsamarbetet med Centern och Liberalerna inte blir fördelningspolitiskt jämlikt så bör Socialdemokraterna lämna det.

– Jag är orolig för att man inte lyckas kompensera för dom negativa delar som Centern och Liberalerna drev igenom.

Granska utfallet

SSU kommer att granska utfallet av budgetsamarbetet mellan regeringen, Liberalerna och Centern  och se hur löftena om ökad jämlikhet i Januariöverenskommelsen efterlevs.

– Ökad jämlikhet eller extra val, för om alternativet blir att genomföra politik som Centern och Liberalerna vill ha då är det mycket bättre att ge väljarna möjlighet att gå till extra val, säger SSUs ordförande Philip Botström (S).

Men är det okej att första godkänna Januariöverenskommelsen och nu sätta villkor?

– Fast i Januariavtalet så finns det ju tydligt beskrivet att jämlikheten ska öka exempelvis genom en ny skattereform. Men då krävs det ju också att både Centern och Liberalerna inte bara i ord utan också i handling går med på ett sådant arbete, säger Philip Botström (S). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer