Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fråga doktorn

Läs chatten om sex och lust

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör jag om jag har mindre lust än min partner? Jag kan inte få stånd, vilken hjälp finns? Efter Fråga Doktorns temaprogram om sex och lust svarade Malena Ivarsson och Kalle Norwald, båda kliniska sexologer, och doktor Karin Granberg på tittarnas frågor. Läs hela chatten här

SVT rapporterade · Sexologerna svarar på frågor om sex och lust

Stort tack till er alla som tittar och som skriver / Många vänliga hälsningar

Gäst-avatarGäst-avatar
Karin Granberg
Läkare

Nu avslutar vi kvällens chatt. Stort tack för alla frågor.

SVT-avatarSVT-avatar
Helena Wink
SVTmoderator

Hej! När jag har sex med min partner blir jag så våt så att tillslut känner vi inte så mycket när han är i mig. Jag blir så ledsen då det känns som att det är mitt fel att ingen av oss känner något på grund av detta. Finns det något man kan göra för att känna mer när han är i mig trots att jag blir så våt?

Theresia

Hej Theresia,

Egentligen är det häslosamt och bra att bli våt.Men ibland kan det som du säger ge de problem du säger. Du kan testa att ta in en tampong en stund innan ni har samlag den suger då upp en del av den fukten.

Gäst-avatarGäst-avatar
Malena Ivarsson
Klinisk sexolog

Har haft ett 10 år långt kk förhållande med en jämnårig man med otroligt bra sex men känner mig kränkt när han säger att jag inte är hans typ. Han tycker också att vårt sex har varit mycket bra. Ska jag avstå detta sex för att inte känna mig utnyttjad?

Inga

Hej Inga,

Vad menar han med att du inte är hans typ? Uppenbarligen har ni ett jättebra sexliv så då stämmer det på det planet. Vill han annars inte vara med dig, gå ut resa träffa vänner? ja då beror det helt på vad du får ut själv av er relation. Kanske ger det dig ändå mycket men känner du att det tär på dig och om du känner dig utnyttjad så får du väga in det. Den enda som kan avgöra det är du själv.

Gäst-avatarGäst-avatar
Malena Ivarsson
Klinisk sexolog

Hej! jag är gift sedan mer än 30 år med världens snällaste man, men sedan många år tillbaka har jag sällan haft någon sexlust och de senaste åren inte alls. Jag äter sertralin pga flera depressionsepisoder. gissar att det är boven i dramat. Det händer att vi har samlag, men det blir någon snabb historia så min man ska få tillfredsställelse. Eftersom han har problem med erektionen vill han ju ha "nytta" av den erektion som infinner sig, men om vi har någon form av förspel eller "mys" är det "kört". Jag försöker ställa upp eftersom han är så snäll mot mig, men hela situationen är lite sorglig, eftersom jag inte saknar sex alls och han vill, men sällan får chansen.
Några tips hur vi ska göra?

mia

Träna tillsammans. Prata om hur ni vill ge och ta för bådas eran njutning . Ju mera man tränar desto större chans att behovet infinner sig. Vad gäller din mans erektion och uthållighet så kan den avhjälpas med tablettbehandling. Viktigt att dina slemhinnor inte är torra. Använd östrogen lokalt, och glidmedel.

Gäst-avatarGäst-avatar
Karin Granberg
Läkare

Har aldrig fått orgasm ihop med min man! Och har på senare år börjat med ”hjälpmedel”, men upplever en otroligt stark huvudvärk när jag börjar närma mig och får avsluta för det känns som ett blodkärl skall brista eller något- sedan släpper det! Farligt? Vanligt? Varför?

Elisabeth

Vid njutning och avslappnat tillstånd vidgas blodkärlen. Om du har ett normalt grundblodtryck ska det inte vara ett hälsoproblem. Det kan ju också utlösa migrän.

Det finns medfödda anerysm i kroppen som kan påverkas, men då borde du få samma huvudvärk vid hård fysisk ansträngning.

Kontrollera ditt blodtryck. Du kan också kontrollera en 24 timmars blodtrycksmätning , då du får uppgift om ditt bltr där du samtidigt skriver dagbok vad du gör. Då kan du matcha aktiviteten och se hur blodtrycket påverkas.

Det kan också bero på nackbesvär och att du spänner dig

Gäst-avatarGäst-avatar
Karin Granberg
Läkare

Vart ska man vända sig om man saknar sexlust, känns jobbigt med sex men vill ändå ha barn och parter. Svårt dilemma. Är 29år

Malin

Hej Malin!Jag tycker att du ska vända dig till en sexolog för att se vad som gör att du saknar sexlust. Säkert kan du få tillgång till den genom att ta reda på orsaken till din brist på lust.

Jag håller tummarna

Gäst-avatarGäst-avatar
Malena Ivarsson
Klinisk sexolog

Sex ,barn och partner. Jag det hör ihop, men det kan ju vara så att sex betraktas som vägen till att få barn och därför blir det svårt att känna lusten till sexet. Det är en komplex men viktig fråga. Malin- du är ung och har tiden kvar - bra att prata med en sexolog kring dina tankar, så tror jag att det blir lättare att hitta en väg ur ditt dilemma. Kloka råd av Malena

Gäst-avatarGäst-avatar
Karin Granberg
Läkare

Jag är en kvinna som är 33år. Jag har aldrig lyckats få orgasm nånsin. Har försökt både själv, med annan person och sexleksaker. Äter Venlafaxin (antidepressiva). Har läst på och sett att många har svårt att få orgasm med den medicinen. (Jag kan inte sluta/byta medicin) Har också läst att vissa kvinnor inte fysiskt kan få orgasm. Är det sant?

Anonym

Just antideppressiva gör det svårt både med lusten och orgasmförmågan. Man kan göra ett uppehåll så kallas holiday break över en helg, med medicinen för att då passa på att se vad du kan få ut av din sexuella förmåga.

Och testa vad de nya sexleksakerna kan göra för dig.

Gäst-avatarGäst-avatar
Malena Ivarsson
Klinisk sexolog

Hur kan jag få min tjej att få en sprutorgasm?

Jonisa

Passar den frågan till Kalle och Malena! De kan svara bättre

Gäst-avatarGäst-avatar
Karin Granberg
Läkare

Vad ger ni för råd för kvinnor som är könsstympade!

Sonja

Ärrbildning runt klitoris gör den mera okänslig för stimulans. Utforska möjligheten via hjälpmedel att stimulera de djupare nervtrådarna, om det inte medför smärta. Utforska kroppens andra erogena zoner själv och tillsammans

Gäst-avatarGäst-avatar
Karin Granberg
Läkare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet