Den stängda matserveringen för de äldre i Norsjö har blivit en tung valfråga. Foto: SVT

Stängd matservering för äldre – tung valfråga i Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

Norsjö har en budget i balans och de ledande politikerna är i stort sett överens om vilka stora frågor som ska tacklas. Valrörelsen har främst kommit att handla om en matservering för äldre.

Vid lunchtid ekar matsalen på Gästis i Norsjö tom. Pensionärerna äter numera matlådor på sina rum.

– Det var roligt med bordsgrannar. Sedan kunde man sitta kvar en liten stund efteråt och prata med dem, säger pensionären Siv Björk som bor på Gästis.

Val 2018 – #dinröst

”Vilseleder”

Samtliga allianspartier vill öppna serveringen igen. Men kommunalrådet Mikael Lindfors (S) tycker att de beter sig populistiskt.

– Oppositionen vilseleder medborgarna och undanhåller fakta. 

Han påpekar att det bland annat att det är fritt fram att ta sin matlåda och äta den tillsammans i matsalarna på seniorboendena Gästis och Klockarbo. Att det inte är hemtjänstens jobb att stå och servera mat.

– Det är otroligt tråkigt att han ser det så. Både han och jag kommer en dag att hamna inom äldreomsorgen.  Då hade jag velat ha tillbaka matsalen där man blir sedd och bekräfta, säger Håkan Jansson, 1:a vice partiavddelningsordförande (KD).

”Blivit en het fråga”

Socialdemokraterna har egen majoritet i Norsjö, men kring budgeten där bland annat serveringarna fick stryka på foten samarbetar de med Vänstern.

– Det har blivit en het fråga i kommunen. Men vi väntar på en utredning på hur det fungerar, säger Lina Hjälte, andranamn på Vänsterpartiets valsedel.

Centerpartiet och Liberalerna vill också öppna serveringen igen. Miljöpartiet och Moderaterna har inga listor i Norsjö. Sverigedemokraterna har en stängd lista eftersom första och enda namnet på den inte bor i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet