Inlägget som publicerades på Stefan Löfvens Facebooksida för 16 timmar sedan. Foto: TT

Stark kritik mot Löfven på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har hamnat i fokus för en kritikstorm på Facebook efter ett inlägg om den pågående Gaza-krisen.

”Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig”, skriver S-ledaren i inlägget som postades sent på lördagskvällen. På söndagseftermiddagen hade inlägget ”gillats” över 3.000 gånger och fått över 2.200 kommentarer.

Kommentarerna är övervägande starkt kritiska och Löfven anklagas för att inte ta tydligt avstånd från och fördöma Israels agerande. Många gör i sina kommentarer kopplingar till Olof Palme och menar att Löfven inte står upp för den tidigare S-linjen:

”Vi är många som väntar på en förklaring till det faktiskt genomusla uttalandet från igår. En nyansering, förklaring eller rent av en sk. pudel är på sin plats. Kan verkligen tänka mig att detta kan vara ett rejält sänke för dig så väl som för socialdemokraterna som helhet annars! Många med mig funderar över medlemskapet i denna stund.”

”Ta tillbaka gårdagens uttalande så kanske de medlemmar som är engagerade i Palestinafrågan stannar kvar som medlemmar.”

Har inte bemött kritikerstorm

Stefan Löfven har ännu inte kommenterat reaktionerna, men efter kritikstormen publicerades ett nytt inlägg på hans Facebook-sida, där de som kommenterade uppmanades hålla en god ton:

”Den upptrappade konflikten och tragedin mellan Israel och Palestina upprör en hel värld. Vi ber er ändå att försöka hålla en god ton utan personangrepp i konversationerna här på sidan. /Martina”.

”Frågan är hyperkänslig”

Anledningen till att Stefan Löfvens inlägg om utvecklingen i Gaza ger upphov till så många upprörda kommentarer är att frågan är extremt laddad, anser Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-debattör.

– Den här frågan är hyperkänslig. Det finns bara plats för två åsikter och de som är drivande i den här debatten tillåter inte den minsta nyans.

Men egentligen avviker inte Löfven från partiets linje, säger Ljunggren vidare. Det finns två hållningar inom partiet och olika S-ledare har genom tiderna stått för olika uppfattningar.

– Man har mejslat ut en linje som säger att båda parterna måste ta sitt ansvar och det är denna linje Löfven försöker artikulera här.

Stig-Björn Ljunggren tror dock att uttalandet kan komma att utnyttjas av politiska motståndare inom partiet – för att underminera Löfven i hans ledarskap.

”Står med en fot i varje läger”

– Det är helt klart ett uttalande som Israels ambassad skulle välkomna, säger Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet och Mellanösternexpert, om Stefan Löfvens inlägg.

Anders Persson tycker att Löfven hade kunnat vara tydligare när det gäller att fördöma Israel och påpeka ojämlikheten i konflikten.

– Den stora utmaningen för Löfven och andra är att hantera asymmetrin i konflikten och det är det jag tror att kritiken sätter fingret på, det vill säga hur gör man i en situation där en part är mycket starkare, säger Anders Persson.

Men något tydligt besked om var han står i frågan tycker han inte att Löfven ger med sitt inlägg.

– Löfven står kanske med en fot i varje läger och ett sådant här uttalande får en också att undra.

Reaktionerna är inte oväntade, enligt Persson.

– När man som politiker gör ett uttalande om den här konflikten så måste man vara beredd på att känslorna svallar. Annars får man hålla sig borta ifrån det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.