Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rädda barnen tror att nackdelarna med transitcenter överskuggar fördelarna. Foto: Michael Jansson/Henrik Norrsell/SVT samt TT

Stark kritik mot regeringens förslag om transitcenter för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik mot att regeringen vill utreda så kallade transitcenter, anläggningar där asylsökande ska bo under hela handläggningstiden.

-Risken är att det blir förvar där barnen kan få svårt att få rätt till skola och hälsovård, säger Sofia Rasmussen vid Rädda Barnen.

Den som söker asyl i Sverige idag får antingen bo på något av Migrationsverkets boende eller välja att bo i ett eget boende, så kallat EBO.

Nu vill regeringen utreda om dagens system kan ersättas med transitcenter där asylsökande bor under hela processen.

– Det handlar om att göra asylprocessen mer effektiv och se till att prövningen går snabbare. Det är viktigt för att processen ska bli så rättssäker som möjligt. Men det handlar också om att se till att de som får ett nej faktiskt återvänder, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Konceptet kritiseras

Hur många transitcenter som ska finnas och var de ska ligga geografiskt får utredningen visa, säger Malmer Stenergard. Men redan nu får förslaget kritik från människorättsorganisationer som menar att det kan utvecklas till något annat än boenden.

– Vi ser stora risker med att det blir en slags förvarsliknande institution där barn berövas sin rätt till frihet och rörelsefrihet. Man kan ha svårt att få sin rätt till skola och hälsa tillgodosedd, säger Sofia Rasmussen, policyrådgivare inom migration på Rädda Barnen.

– Man kan anta att transitcenter kommer innebära en form av frihetsberövande. Det här är ju ett tvångsmedel som allvarligt hotar asylsökandes rättigheter, säger Tilda Pontén, jurist på Civil Rights Defenders.

Maria Malmer Stenergard tycker att det är viktiga aspekter som lyfts upp.

– Vi ska naturligtvis säkerställa att de här aspekterna kommer in i utredningen, inte minst barnperspektivet, säger hon.

Nygammal boendeform

Transitcenter eller ankomstcenter har funnits i olika former i Sverige tidigare och den förra regeringen tillsatte en utredning som skulle se över möjligheten att ha mottagningscenter för asylsökande under en begränsad period.

Sofia Rasmussen på Rädda Barnen tror att det kan finnas vissa fördelar med transitcenter om det innebär att tillgången till Migrationsverket, vårdinstanser och juridiskt stöd koncentreras till ett ställe.

Men hon tror att nackdelarna överskuggar fördelarna.

– Tyvärr visar vår erfarenhet att den här typen av tillfälliga boenden sällan blir tillfälliga. Barn får ofta bo där under en mycket längre tid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.