Stark ökning av bakterier i kyckling

Publicerad

Bakterier av den multiresistenta typen ESBL finns allt oftare i kycklingkött, visar en omfattande dansk provtagning. Men det är oklart vilken smittorisk det innebär.

-Det här är ett område där vi håller på att bygga upp kunskapen, säger MatsLindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

I Danmark visar prover att nästan hälften av både importerat och dansktkycklingkött innehåller ESBL-bakterier. Bakterierna fanns i 8,6 procent avproverna 2010, men hade ökat till 44 procent 2011.

-Det ser mycket allvarligt ut, säger danska ministern för livsmedelsfrågor,Mette Gjerskog (S) till danska nyhetsbyrån Ritzau. Hon vill nu lyfta frågan påEU-nivå.

Vanliga även här

I Sverige görs inga rutinkontroller av ESBL-bakterier i kött. Men proverfrån en kartläggning 2009-2011 visar att bakterierna är vanliga även här. Ikyckling från Sydamerika fanns de i 95 procent av proven, och i kyckling frånEU utom Danmark i 61 procent. För svensk kyckling var siffran 44 procent, medande danska kycklingarna då hade bakterier i endast 15 procent av proven.

-Men de danska proverna togs tidigare än de svenska, så siffrorna är interiktigt jämförbara, säger Lindblad.

Troligen sprids bakterierna i kycklingbesättningar genom att avelsdjurbehandlats med antibiotika. Men sannolikt är det ändå ganska ovanligt attmänniskor smittas genom maten.

-Åtminstone i Sverige. Men när man åker till andra länder är det nogtroligare att man där kan smittas via livsmedel, säger Olov Aspevall,överläkare på Smittskyddsinstitutet (SMI).

Kontaktsmitta

Vanligaste smittvägen är annars kontaktsmitta, till exempel genom dåligtoaletthygien. De vanligaste ESBL-bakterierna är tarmbakterier som kan orsakaurinvägsinfektioner.

Om man låter kycklingen bli ordentligt genomstekt dör bakterierna. MenLivsmedelsverket tänker nu undersöka om ESBL även finns i sallad och andrabladgrönsaker, som inte upphettas.

Fakta: Urinvägsinfektion vanligast

* ESBL är beteckningen på en grupp enzymer som flera olika typer avbakterier kan bilda och som gör olika sorters antibiotika overksamma.

* De vanligaste ESBL-bildande bakterierna är tarmbakterierna Escherichiacoli och Klebsiella pneumoniae.

* De vanligaste infektionerna som ESBL-bildande bakterier orsakar ärurinvägsinfektioner, som kan kräva behandling med särskild antibiotikaintravenöst.

* God handhygien, både vid toalettbesök och i samband med matlagning, ärviktigt för att undvika smittan.

Källor: SMI och NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.