Starka reaktioner mot Ikea-granskning

Publicerad

”Låt Kamprad vara han har hjälpt Sverige mycket!”. Så skriver en tittare när Uppdrag gransknings reportrar chattade med tittarna efter programmet igår. Reaktionerna har varit massiva efter avslöjandet om Ingvar Kamprads undangömda miljarder. -Så ska det vara. Folk ska reagera och ha åsikter, säger Kenny Adersjö, programmets redaktör.

Aldrig tidigare i Uppdrag Gransknings historia har så många bänkat sig framför tv:n för att titta på programmet. Över 1,5 miljoner tittare valde att se granskningen av Ikea.

Rekord blev det också för programmets chatt, där 5.500 personer valde att komma med åsikter och ställa frågor till reportrarna Bosse Vikingsson och Magnus Svenungsson. Och tonläget blev bitvis hårt mot reportrarna.

”Är det den svenska avundsjukan som driver denna häxjakt på Ingvar?”, skriver en person under signaturen ”Kjellberg”.

Ilskna reaktioner
Reaktionerna på programmet har varit starka. Mestadels har tittarna ställt sig på Ingvar Kamprads sida och i ilskna ordalag kritiserat SVT för granskningen. Men på Uppdrag Granskning hade man väntat sig den här typen av reaktioner, berättar Kenny Adersjö.

-Tonläget blir extra högt när vi väljer en kontroversiell ståndpunkt. Ikea är lite av den svenska folksjälen. Det Ikea har gjort för Sverige på världsarénan saknar motstycke och svenskarna är stolta över det. Då kan det vara svårt att tänka kritiskt.

Topphemlig stiftelse
I programmet granskas hur Ingvar Kamprad har gömt undan 100 miljarder kronor i en topphemlig stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein.

Dessutom avslöjas det att Kamprad har total kontroll över Ikea, vilket han under lång tid påstått att han inte längre har. Ikeas grundare har gjort allt för dölja sanningen om sitt livsverk, hävdas det i programmet. Men av reaktionerna på internet att döma verkar svenskarna inte bli särskilt upprörda.

– Uppgifterna i programmet står i strid med många människors uppfattning om Ikea och Ingvar Kamprad. Och det tar tid för människor att vända sin egen uppfattning, säger Kenny Adersjö.

”Ingvars pengar”
I Uppdrag Gransknings chatt menar flera personer att ingen borde uppröras över de 100 miljarder kronorna som gömts undan i en hemlig stiftelse. Så här skriver signaturen Joakim:

”Vems är de 100 miljarderna som sägs vara undangömda? Jag anser att det är Ingvars pengar och är därför något som är helt ovidkommande var dessa pengar finns. Låt Ingvar vara ifred...”

Viktigt att granska
På redaktionen anser man att det är viktigt att granska Ikea, eftersom företaget är en maktfaktor i Sverige och i världen som sällan granskas kritiskt. Det ligger i programmets public-serviceuppdrag att granska makten.

Men samtidigt håller Kenny Adersjö med flera av tittarna om att Ingvar Kamprad ska få göra vad han vill med sina pengar.

-Ingvar Kamprad är en briljant man, som absolut själv ska få bestämma över sina pengar. Men det ena utesluter inte det andra. Han bör tåla krav på öppenhet. Ikea kan inte uppträda som en förorättad femåring så fort de får kritiska frågor.

Daniel Gazett
daniel.gazett@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer