Starkt stöd inom KD för ny asylpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledning har ett mycket starkt stöd inom det egna partiet ute i landet när det gäller partiets nya asyl- och migrationspolitik. Det här visar en enkät som SVT Nyheter har genomfört.

Få vill erkänna att partiet vill ha färre flyktingar, men en av de hetaste partiledarkandidaterna säger ändå att Sverige inte klarar av att hantera så många som enligt den senaste prognosen kommer att komma hit under de närmaste åren.

Strax före jul så presenterades Kristdemokraternas nya förslag på asyl- och migrationsområdet. Förslagen väckte häftigt debatt, och en del menade att Kristdemokraterna gick Sverigedemokraterna till mötes med den nya inslagna linjen.

Här fanns förslag på bland annat sänkta ersättningar och att uppehållstillstånd skulle bli tillfälliga istället för permanenta, som i dag. 

90 procent nöjda

Men den hårda kritiken går knappt att finna inom Kristdemokraternas egna led. Vår enkät, som riktar sig till ordföranden för partiets knappt tre hundra lokalavdelningar, visar att 90 procent av de som har svarat tycker att den här nya politiken är bra.

Bra tycker de också exempelvis om förslaget om att det ska utfärdas tillfälliga uppehållstillstånd i högre utsträckning. 86 procent stödjer det förslaget.

Partisekreteraren och partiledarkandidaten Acko Ankarberg (KD) är nöjd med stödet ute i landet. Samtidigt värjer hon sig mot en beskrivning där kristdemokrater skulle vara för hårdare tag mot flyktingar. 

– Jag tror framför allt att våra kommunpolitiker vill se att vi har en flyktingpolitik som fungerar. Det är i kommunerna man möter de nya invånarna, och man vill se till att det finns jobb och bostäder till alla som finns där, säger Acko Ankarberg (KD) till SVT Nyheter.

”Tvång är bra”

Partiets lokala företrädare tycks också anse att alla kommuner måste vara beredda att ta ett större ansvar för flyktingmottagningen. 78 procent av dem som har svarat på vår enkät anser att alla kommuner ska tvingas ta emot flyktingar. 

Samtidigt som förslagen verkar syfta till att försämra en del av villkoren för flyktingar, så är det väldigt få som vill erkänna att de vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Partiet vill fortfarande framstå som ett parti som är för en generös flyktingpolitik.

Men i den generositeten ligger också att man måste kunna ta emot flyktingar på ett bra sätt, påpekar Ebba Busch Thor (KD). Hon är kommunalråd i Uppsala och den som vid sidan av Acko Ankarberg förs fram som den hetaste kandidaten till att efterträde Göran Hägglund (KD) som partiledare.

”Omöjligt ta emot så många flyktingar”

Och ska man ta emot flyktingar kan de inte bli för många, tycks hon resonera, och det blir då ganska tydligt att partiets nya politik ändå tycks utgå ifrån uppfattningen omfattningen på antalet flyktingar är ett problem. Den nuvarande prognosen hos regeringen ligger nu på 400.000 flyktingar under de fem kommande åren. Och en sådan flyktingström klarar vi inte av, säger Ebba Busch Thor. 

– Tittar man på den prognos som ligger för de fem kommande åren, så är det helt orimligt att Sverige självt ska ta det ansvaret, och därför är det viktigt med temporära tillstånd och att tvinga andra EU-länder att ta ett större ansvar, säger hon. 

Kommer det för många flyktingar till Sverige?

– Inte i dagsläget, men som jag ser det så är det omöjligt för Sverige att på ett lyckat sätt ta emot så många flyktingar som prognosen är för de kommande fem åren, säger Ebba Busch Thor. 

Fakta: Enkäten

  • Enkäten skickades ut till 285 lokalavdelningar för Kristdemokraterna. Totalt har 171 lokalavdelningsordföranden besvarat frågorna. 
  • Frågorna skickades ut efter att Göran Hägglund fört fram sina nya förslag om integrations- och migrationspolitik. Under tiden undersökningen genomfördes aviserade Göran Hägglund sin avgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.