Michael Lövrup på Statens medicinsk-etiska råd säger att det inte finns något förbud i lagen, men att det faktum att det handlar om en läkare kan spela roll. Foto: Morgonstudion SVT

Statens medicinsk-etiska råd: ”I Sverige har vi inget förbud mot att assistera självmord”

Publicerad

En diskussion om dödshjälp har blossat upp efter att en läkare hjälpt en ALS-sjuk man att dö. Michael Lövtrup på Statens medicinsk-etiska råd menar att det har funnits en oklarhet i svensk lag kring vad som händer om en läkare skriver ut läkemedel för så kallad assisterad dödshjälp.

Den ALS-sjuke mannen skulle ha åkt till Schweiz för att få dödshjälp, men hindrades av coronapandemin.

Michael Lövtrup säger i SVT:s Morgonstudion att dödshjälp är en svår fråga men att det är intressant att den nu ska prövas.

– I Sverige har vi inget förbud mot att assistera självmord. Det finns i andra länder, till exempel i flera av våra nordiska grannländer. Det som är kruxet här är att det är en läkare och en läkare ska också följa hälso- och sjukvårdslagen det vill säga att ge vård enligt vetenskapligt prövad erfarenhet, säger han.

Hela intervjun med Michael Lövtrup går att se här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.