Statsepidemolog Anders Tegnell Foto: TT

Statsepidemolog försvarar köp av Tamiflu

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Tamiflu kan vara verkningslöst kan Sverige åter komma att köpa in det kritiserade läkemedlet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Enligt en studie som genomförts av en grupp forskare vid Oxfords universitet i Storbritannien kan influnsamedicinen Tamifluensa orsaka mer skada än nytta.

Trots det försvarar Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten och en av de ansvariga för att Sverige köpte in ett stort lager av Tamiflu, myndighetens beslut.

– Jag tycker fortfarande att det var fullt rimliga inköp som gjordes, säger han, och tycker inte att Cochraneforskarnas krtiska analys berättar något som han och andra beslutsfattare inte redan visste när de beslutade om att köpa in Tamiflu.

– De små effekter medicinen har är tillräckliga för att motivera inköpet, säger Anders Tegnell till SVT.

Kan förnya lagret

Enligt Anders Tegnell utgör de nya rönen inga nyheter, men han är däremot kritisk till den hårda marknadsföringskampanj som tillverkaren Roche genomförde i samband med att EU förberedde stora Tamifluinköp.

– Cochraneforskarnas rapport tillför inga nya kunskaper som vi inte hade tidigare, men de kampanjer som Roche drev tycker jag var olyckliga. Men det finns ingen anledning att tro att det påverkade våra beslut, säger han till SVT.

Om några år kommer man natt behöva förnya det lager av Tamiflu som Sverige byggt upp. Huruvida det kommer att ske eller inte vill Anders Tegnell inte svara på.

– Vi behöver ett läkemedelslager som ska innehålla de bästa preparaten som finns tillgängliga för tillfället när man behöver förnya lagret. Och de läkemedel vi har att välja på idag är Tamiflu och Relenza.

SVT: Så det är bättre att köpa in Tamiflu som kan vara värdelöst än att inte köpa in något alls?

– Det är bättre att köpa in Tamiflu som mycket väl kan ha effekt än att inte ha några mediciner alls och inte ha något som helst skydd vid en pandemi, säger Anders Tegnell.

”Alternativ finns”

Den slutsatsen kritiseras dock av Cochraneforskaren Carl Heneghan, som menar att det finns en rad andra alternativ till Tamiflu i händelse av en influensa, bland annat receptfria febernedsättande medel.

Han menar även att svåra komplikationer som lunginflammation kan behandlas med antibiotika.

– Det finns ingen anledning att använda Tamiflu vid en influensa. Vi har inte råd att ha en sjukvård som bestämmer sig för att köpa in medicin som ger ett halvt dygns kortare sjukdom och många biverkningar. Vi har inte råd med det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.