Forskare varnar nu för influensamedicinen Tamiflu. – Medicinen borde inte köpas in, säger Carl Heneghan vid Cochraneinstitutet. Foto: TT

Forskare: Influensamedicin gör mer skada än nytta

Uppdaterad
Publicerad

Influensamedicinen Tamiflu gör mer skada än nytta och bör inte användas som beredskap ifall en influensapandemi skulle bryta ut. Det menar en grupp forskare som för första gången kunnat granska samtliga studier som gjorts om medicinen.

– Tamiflu bekämpar inte influensa tillräckligt effektivt. Pillret hejdar inte smittspridningen eller förhindrar komplikationer. Det är vad studierna vi granskat visar, säger Carl Heneghan, professor i evidensbaserad medicin vid Oxforduniversitetet och en av de forskare som för det oberoende Cochraneinstitutet och tidskriften British Medical Journals räkning granskat samtliga studier som gjorts om Tamiflu.

Influensaläkemedlet, som godkändes i Sverige och EU 2002, säljs i tablettform och är alltså inget vaccin. Tillverkaren Roche har marknadsfört Tamiflu som att medicinen kan förhindra människor från att smittas vid en influensapandemi och minska risken för allvarliga komplikationer vid influensa, som lunginflammation. Påståenden som Cochraneinstitutets forskare inte hittar vetenskapligt stöd för när de nu granskat samtliga studier som gjorts om Tamiflu.

Lång kamp för att få granska

Det var efter en mångårig kamp som tillverkaren Roche till slut gav med sig och överlämnade alla studier som gjorts om Tamiflu till Cochraneinstitutet, en oberoende organisation som med hjälp av bidrag från bland annat regeringar, universitet och privatpersoner granskar medicinsk forskning och utvärderar olika behandlingar. Institutet har i flera tidigare granskningar ifrågasatt hur effektiv influensamedicinen Tamiflu egentligen är.

Deras senaste dom, som publiceras i dag i British Medical Journal, är inte nådig. Visserligen finns vetenskapliga belägg för att Tamiflu, liksom den konkurrerande influensamedicinen Relenza, förkortar tiden man är sjuk i influensa med drygt ett halvt dygn. Men det finns inte tillräckliga vetenskapliga belägg för att Tamiflu hjälper mot allvarliga komplikationer eller minskar antalet fall som behöver läggas in på sjukhus. Dessutom, säger Cochrane-forskarna, har Tamiflu en rad allvarliga biverkningar.

– Tjugo personer av hundra som tar Tamiflu mår illa och kräks. Ytterligare femton personer får huvudvärk. Vissa får allvarliga psykiska störningar, ungefär en på hundra, säger Carl Heneghan.

– Det finns därför ingen anledning för en läkare att rekommendera behandling med Tamiflu till sina patienter, säger han.

Hemligt lager i Sverige

Tamiflu har totalt sålts för över 80 miljarder kronor världen över, enligt SVT:s beräkningar. Föräljningen tog fart 2005 när fågelinfluensaviruset började smitta mellan fåglar och människor i Sydostasien och ökade igen under svininfluensan år 2009. Länder världen över har köpt in stora lager av Tamiflu som beredskap mot en influensapandemi. Även privatpersoner har hamstrat medicinen.

Sverige har också köpt in stora mängder Tamiflu. Drygt 18 miljoner doser finns i ett hemligt lager någonstans i Sverige. Totalt har det här lagret kostat skattebetalarna 260 miljoner kronor.

Nu bör hälsomyndigheter världen över som har köpt in Tamiflu ta sig en rejäl funderare vad de ska göra med medicinen och ifall lagren ska förnyas, menar forskarna från Cochraneinstitutet.

– Tamiflu är inte effektivt och gör mer skada än nytta. Det är djupt oroande, säger Carl Heneghan.

– Medicinen borde inte köpas in och läggas på lager. Det är den tydliga slutsats vår granskning borde leda till, säger han.

SVT har sökt tillverkaren Roche för en kommentar. Till brittiska BBC säger företaget att de ”inte håller med om de generella slutsatserna i Cochrane-forskarnas granskning” och varnar för att rapporten kan få ”allvarliga konsekvenser för folkhälsan”.

Daniel Thurley, Roches medicinska chef i Storbritannien, påpekar för BBC att Cochrane-forskarna granskat samma data som gjort att över 100 länder i världen godkänt Tamiflu för behandling av influensa. Han anser att forskarna använt fel statistiska metoder när de granskat materialet vilket ”systematiskt underskattat fördelarna” med läkemedlet och använt ”oortodoxa” metoder för att analysera biverkningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.