Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se delfinerna uppträda på Kolmården – djuren har fastats ut från djurparker i många andra länder. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Delfinerna kvar på Kolmården – trots beslut om nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

På Kolmården är delfiner fortfarande ett av de största dragplåstren, trots att djuren fasats ut från djurparker i flera länder.

– Ingen forskare värd namnet skulle påstå att ett djur som delfinen har ett bra liv i en bassäng, säger Lori Marino, hjärnforskare på New York University.

Redan för två år sedan togs beslutet om att delfinariet på Kolmårdens djurpark skulle stängas. Anledningen ska enligt parken vara att de vill satsa mer på utrotningshotade djur. Men de showande delfinerna är fortfarande ett av parkens största dragplåster.

Parkens delfiner blev även uppmärksammade tidigare i år när en av deras äldsta delfiner kvävdes till döds av en plastleksak.

– Vi vet inte idag vart delfinerna ska flytta. Vi är väldigt måna om att de får flytta, och att de får det bra. Det arbetet fortsätter vi med, säger Linda Berggren verksamhetschef Kolmårdens djurpark.

Delfiner kan titta sig i spegeln

En person som är mycket skeptisk till att ha delfiner på djurpark är hjärnforskaren Lori Marino som anser att en delfin aldrig kan må bra i en bassäng.

Hon har studerat delfiners intelligens. I en studie upptäckte hon att två flasknosdelfiner på Coney Island, precis som människoapor, kände igen sig själva i en spegel. Enligt henne innebär det att delfiner, precis som elefanter och primater, har ett självmedvetande och därför mår betydligt sämre av att vara instängda.

– Har man den minsta kunskap om biologisk evolution så vet man att de djuren inte är anpassade till ett liv i en bassäng. Så enkelt är det, säger Lori Marion i Vetenskapens värld: Djurparkskriget.

Se Vetenskapens värld: Djurparkskriget på SVT Play eller på SVT 2 klockan 20.00 måndagen den 22 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.