– För att kunna dra några vettiga slutsatser måste man titta på flera studier och sen sammanväga dem, säger virusforskare Ali Mirazami vid Karolinska Institutet. Foto: TT/SVT

Statistik från Israel: Pfizer-vaccinet ger sämre skydd mot deltavirus

Publicerad

Enligt uppgifter från Israels Hälsodepartement ger Pfizers vaccin ett sämre skydd mot deltavirus än vad man tidigare trott. Men virusforskare Ali Mirazami vid Karolinska Institutet tycker att det är svårt att dra några stora slutsatser.

 – Som forskare vill man se rådata för att kunna jämföra och analysera djupare.

Siffror som enligt tidningen israeliska Haaretz kommer från experter på Israels Hälsodepartement visar att Pfizers vaccin skyddar sämre mot deltavarianten. Tidningen skriver att vaccinet ger ett 64-procentigt skydd, det är lägre än de siffror som Englands myndighet för folkhälsa uppgav i maj. 

– I England har man sett att vaccinskyddet gick från över 90 procent till dryga 80 procent mot det så kallade deltaviruset jämfört med tidigare varianter. Man måste titta på rådata från Israel för att se vilka grupper man tittat på, för att kunna jämföra Israels siffror med Englands, säger Ali Mirazami, virusforskare vid Karolinska Institutet och halvtidsanställd vid Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Skyddar mot allvarlig sjukdom

Minskningen av effektiviteten sammanföll med spridningen av deltavarianten av viruset och lättnaden av restriktionerna i landet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt är skyddet fortfarande högt – 93 procent – vad gäller allvarlig sjukdom, enligt Haaretz.

– Det som måste poängteras är att vaccinet fortfarande ger skydd mot svår sjukdom, det är det vi ska komma ihåg, för det kommer att komma betydligt flera och kanske lite mer aggressiva varianter framöver, säger Ali Mirazami.

Pfizer har inte velat kommentera Israels Hälsodepartements siffror, men en talesperson för företaget säger att de antikroppar man får av vaccinet fungerar mot deltavarianten och andra testade varianter. 

När kommer det kunna göras en vetenskaplig bedömning?

– För att kunna dra några vettiga slutsatser måste man titta på flera studier och sedan sammanväga dem. Men jag tror att redan nu kan man säga utifrån Public health Englands siffror och det som Israels hälsoministerium redovisat att vaccinet ger något sämre skydd mot delta, men fortfarande väldigt bra skydd mot svår sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet