Statlig nätpoker redan spelarmagnet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska spels satsning på nätpoker har blivit en succé, med 65.000 spelare på bara sex veckor. Därmed är Svenska spel en av världens 10-15 största nätpokersajter, uppger SVT:s Rapport.

Anders Stymne på Folkhälsoinstitutet säger att poker är ett snabbt sätt att utveckla spelberoende och en kraftig ökning av hjälpsökande sågs redan in- nan Svenska spel startade. Företaget ska inom kort göra en egen analys.

Ekonomiskt sett är det en jackpot och Svenska spel räknar med en vinst på 200 milj kr på ett år. Enligt konkur- renten Unibet gynnas hela branschen.

-Vi ser att Svenska Spel stimulerar marknaden och det tillkommer många nya spelare. Det ser vi positivt på, säger Petter Nylander, vd på Unibet, till Rapport.

Unibet behövde tre år på sig

Svenska Spels framgångar kan jämföras med att Unibet behövde tre år på sig att attrahera lika många spelare som det statliga bolaget lyckats med på sex veckor. Nu har Svenska Spel etablerat sig som en av världens tio-femton största sajter för nätpoker. Det är främst män i åldrarna 30-35 år som spelar.

Men Svenska Spel vet ännu inte hur satsningen kommer att påverka antalet spelberoende.

-Vi ska göra en kartläggning om ett par veckor nu med djupanalyser av våra spelare. Det vi fått veta av spelinstitutet i Sverige är att deras stödlinjer inte har kontaktats av våra spelar, säger Ira Gladnikoff, försäljningschef Svenska Spel.

Folkhälsoinstitutet räknar med problem

Men på Folkhälsoinstitutet, som varit kritiska till Svenska Spel gett sig in i den växande nätpokerbranschen, är man oroliga över att problemen med spelberoende kommer att öka i kölvattnet av succén.

-Vet vi att just pokerspel är ett väldigt snabbt sätt att utveckla ett potentiellt spelberoende. Vi har redan sett innan Svenska Spel startade att det har ökat väldigt kraftigt bland de hjälpsökande, säger Anders Stymne, handläggare på Folkhälsoinstitutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.