Thomas Lindén, statschefläkare och enhetschef på Socialstyrelsen. Foto: Pontus Lundahl/TT/JESSICA GOW/TT

Statschefläkaren om antalet långtidssjuka: ”Väldigt hög siffra”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en Novusundersökning kan det finnas 150 000 långtidssjuka efter coronaviruset. Men hittills är det drygt 87 000 som bekräftats smittade. Statschefläkaren på Socialstyrelsen säger nu att det låter väl tilltaget:

– Det verkar vara en väldigt hög siffra, säger Thomas Lindén.

Statistiken över antalet smittade av coronaviruset är snårig att analysera. Långt ifrån alla testas och det finns sannolikt ett stort mörkertal som har haft covid-19 som inte redovisas i statistiken. Ett negativt antikroppstest kan inte med säkerhet säga om man har haft covid eller inte.

– Det är ju ett mörkertal som är svårt att uppskatta. Men för de flesta drabbar covid oss som en vanlig förkylning, säger statschefläkaren Thomas Lindén.

Han är tveksam till att det skulle kunna handla om så många som 150 000 med långvariga besvär efter att de insjuknat i covid-19.

– Det finns en brittisk studie som menar att det kan vara så många som tio procent av de smittade som har den här typen av symtom. Det tycker jag låter som en hög uppskattning. Att vi skulle ha en och en halv miljon smittade? Nja.

”I början testades bara iva-patienter”

Men det är just det Novus vd Torbjörn Sjöström menar att de kan utläsa av statistiken. Han säger att Novus följt Sveriges allmäntillstånd sedan pandemin och kan se att de som var sjuka peakade i mars-april.

– Men då testade man bara iva-patienter. Så när vi hade den riktigt stora smittspridningen i Sverige testades inte allmänheten. Jag tror absolut att vi i Sverige har en och en halv miljon som smittats av covid-19, säger han.

Inte en homogen grupp

Thomas Lindén säger också att det handlar om en väldigt blandad grupp, med många olika besvär, vilket gör det svårt att sätta en siffra.

– Det är personer med till exempel feber som kommer och går i flera veckor. De blir inte riktigt friska. Andra har haft en sjukdom och har symtom som man också har om man varit svårt sjuk. Man är trött, har huvudvärk, yrsel och muskelvärk – något man får efter flera sjukdomar.

– Sedan finns det de som får permanenta skador av covid. Och en grupp med personer som upplever att de har lång covid men som egentligen har någonting annat som man inte ser eftersom man har tunnelseende och tolkar allt som covid just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.