Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson under en pressträff på måndagskvällen efter att Sverige och Turkiet nått en uppgörelse om ett svenskt Natomedlemskap. Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsministern om Natobeskedet: ”En bra dag för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett steg närmare ett medlemskap i Nato. Efter beskedet att Turkiet kommer att ratificera Sveriges ansökan har statsminister Ulf Kristersson (M) nått ett av regeringens viktigaste politiska mål.

– Det har varit en bra dag för Sverige, säger Ulf Kristersson.

Under ledning av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nått en uppgörelse om att släppa in Sverige i Nato.

– Jag är väldigt glad över att vi tre har skakat hand. Det har varit en bra dag för Sverige, säger statsministern om överenskommelsen.

Sverige och Nato

Ska bli medlemmar ”as soon as possible”

När Turkiets parlament ratificerat den svenska ansökan återstår bara för det ungerska parlamentet att göra detsamma, innan den sista formalian kan tas itu med. Ungern har tidigare sagt att man inte kommer att fördröja processen efter att Erdogan gått med på att släppa in Sverige.

– Jag tar fasta på att Ungern inte kommer att sinka ett svenskt Natomedlemskap. ”As soon as possible”, det är vad vi har skakat hand på i dag, sade Ulf Kristersson.

”En väldigt bra överenskommelse”

Enligt Ulf Kristersson har Sverige inte gått med på några nya krav från Turkiet. Däremot har man kommit överens om att utveckla det arbete som inleddes under förr årets Natotoppmöte i Madrid.

– Det här har varit min målbild under mycket lång tid. I dag tog vi ett mycket, mycket stort steg på väg mot ratificeringen, sade han.

Länderna har däremot enats om att Sverige bland annat ska intensifiera sin bekämpning av terrorism och utöka sitt ekonomiska samarbete med Turkiet.

Ger utrymme åt andra diskussioner

Att denna förhandling nu är avklarad skapar enligt statsministern förutsättningar för att ägna tid åt annat under Natotoppmötet i Vilnius.

– Vi har nått en lösning som är väldigt bra. Att vi inför Vilnius har denna mycket tydliga gemensamma ståndpunkt. Sverige är med i alla diskussionerna, inte minst om Ukraina, som ju är den stora frågan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet