Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Magdalena Andersson har besökt städerna Butja och Borodjanka, i Ukraina. Foto: Regeringskansliet

Magdalena Andersson besöker Butja

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson har besökt städerna Butja och Borodjanka, i Ukraina. Nu avlossar hon skarp kritik mot Rysslands invasionskrig under en presskonferens i Kiev.

– Sverige tillsammans med andra kommer utkräva ansvar för de brott som begåtts och att de ansvariga ska ställas inför rätta, säger hon.

På det ukrainska kulturdepartementers Twitterkonto ses Sveriges statsminister Magdalena Andersson vandra i ruinerna av den sönderbombade staden Butja tillsammans med Oleksii Kuleba, som är chef för Kievs militära administration. Staden ligger i anslutning till den ukrainska huvudstaden och har varit under hård attack av rysk militär sedan krigets start i februari 2022.

– Det har varit viktigt för mig att åka hit personligen för att visa mitt stöd i Ukrainas kamp för frihet, säger Andersson vid en pressträff via länk från presidentpalatset i Kiev.

– Jag har sett bostadshus som har bombats, jag har pratat med människor som bor här och har sett platsen där man tvingats gräva en massgrav efter massakern i Butja, fortsätter hon. 

I början av april chockades världen av bilderna från massakern i staden Butja utanför Kiev, strax en månad efter att kriget i Ukraina bröt ut. Foto: Ukrainas kulturdepartement/@StratcomCentre via Twitter

Enligt Andersson håller man håller aktiva samtal med ukrainas regering kring hur Sverige kan fortsätta hjälpa till med återuppbyggnaden av landet. Särskilt involverat kommer Sverige att bli i frågor som rör sophantering och återvinning där Sverige sitter på särskild expertis. 

Kommer Sverige kunna medverka i återuppbyggnadsprocesser redan innan kriget är över? 

– Ja, vi kommer behöva fortsätta att stötta Ukraina både militärt och finansiellt tills dess att kriget är över. De människor vars hem har blivit bombade behöver någonstans att bo under vintern, det måste vi göra något åt nu, svarar hon. 

Slutligen fördömde Magdalena Andersson den ryska blockaden av export av ukrainska spannmål – en blockad hon understryker att Ryssland står som ensamt ansvarigt för. 

”Vi står tillsammans med Ukraina”, skrev regeringens twitterkonto Sweden in EU tidigare men raderade sen tweeten. Foto: Ukrainas kulturdepartement/@StratcomCentre via Twitter

Många tidigare statsbesök i Butja

I april skakades omvärlden av bilder från massakern i det krigshärjade Butja. Efter Ryssland reträtt fann man en stad i ruiner där ett dussintal döda människor låg kvar på marken i staden. SVT har tidigare rapporterat kring Ukrainas arbete med att återuppbygga staden så fort de får möjlighet.

Många västerländska högt uppsatta politiker har besökt Butja och andra hårt drabbade orter i Ukraina, däribland Finlands statsminister Sanna Marin. Hemlighetsmakeriet kring Anderssons resa har varit stort. Hon deltog på söndagen i Almedalsveckan i Visby.

Sveriges statsminister är på plats i Kiev och träffar bland annat Ukrainas president Zelenskyj. Foto: Regeringskansliet

SVT söker Anderssons presskontakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.