Ulf Kristersson (M) gav det väntade beskedet att han vill regera tillsammans med Kristdemokraterna Foto: Pontus Lundahl, TT

Kristersson (M) vill bilda regering med KD

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen i dag kom beskedet om vilka partier Ulf Kristersson vill bilda regering med. M-ledaren vill bilda en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, säger han.

– Jag har valt att ställa upp trots den uppenbara risken att denna gång inte tolereras av riksdagen, säger Kristersson.

Sverige står fortsatt utan en ny regering och läget verkar inte ha klarnat. På onsdag kommer Ulf Kristersson att prövas som statsminister, efter talmannens pressträff i dag då han lade fram Moderaternas partiledare som förslag till statsminister.

Ulf Kristersson presenterade dessutom vilka partier han vill bilda regering med: Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna är den regering som Kristersson går fram med när det ska röstas om statsministerposten på onsdag i riksdagen.

Regeringsbildningen

– Jag står till förfogande och är beredd att ta på mig den inte helt okomplicerade uppgiften att bilda regering och regera Sverige, inte för att jag är säker på att vinna, men för att jag känner mig skyldig att försöka, sade Ulf Kristersson under pressträffen.

SVT:s politikreporter tror inte Kristersson kommer bli tolererad som statsminister på onsdag.

– Frågan om nyval kryper närmare. Är det något parti som verkligen räds nyval har de anledning att bli lite mer nervösa. Det kommer också att påverka samarbetsklimatet mellan allianspartierna. Nu blir det ju skarpt läge och tonläget är väldigt högt, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson i SVT:s Morgonstudion.

C och L säger nej

Enligt uppgifter till SVT ställde Kristersson i går den formella frågan till Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) om de ville sitta i hans regering. Svaret blev som väntat nej, de upprepade att de inte vill sitta i en regering som behöver aktivt stöd av SD.

Ulf Kristersson ville under presskonferens inte spekulera i risken av att C och L ansluter sig till en Socialdemokratisk regering.

– Jag tänker inte bedöma det. Jag går på det alla har sagt. Det fanns en stark enighet om att avsätta den här regeringen. Det fanns under hela valrörelsen. Jag ser inte den risken, men det är bättre att ställa frågan till de berörda partiledarna, sade Kristersson under pressträffen.

”Stort dilemma” för C och L

Situationen verkar bli svår att ta sig ur för Centerpartiet och Liberalerna, tror Tommy Möller, professor i statsvetenskap, som menar att partierna utsätts för en stor press just nu.

– Det är ett väldigt stort dilemma för dem. De har ju bundit sig så hårt att det är omöjligt att se hur de ska kunna ta sig ur rävsaxen de sitter i. De har gått till val på helt oförenliga löften: Att till varje pris se till att Sverigedemokraterna inte får inflytande, samtidigt som de ska se till att Stefan Löfven inte får vara statsminister.

Centerpartier kommer att lämna besked om hur de ställer sig före omröstningen på onsdag.

– Alliansen bildades för 14 år sedan. Detta är första gången som två av partierna, M och KD, vill bilda en regering utan de två andra allianspartierna. Det skulle vara en regering som är beroende av SD, säger Michael Arthursson partisekreterare (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet