Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är hindret Magdalena Andersson måste ta sig förbi för att bli statsminister – statsvetaren Tommy Möller reder ut i klippet. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Statsvetaren om Löfven: ”Han avgår när han vet att det finns ett tillräckligt stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska låsningen mellan C och V kan bli avgörande för Magdalena Anderssons chanser att bli vald som statsminister.

Endast ett mandat skiljer mellan de båda regeringsalternativen.

– Det räcker med att en centerpartist fronderar emot partilinjen så blir hon inte vald, säger statsvetaren Tommy Möller i Morgonstudion.

Efter att Magdalena Andersson förra veckan formellt utsågs till ny partiordförande för Socialdemokraterna väntas Stefan Löfven lämna in sin avskedsansökan som statsminister.

Ännu har det inte meddelats när, men besked väntas de kommande dagarna.

Under tiden pågår samtal mellan partierna om regeringsfrågan.

Läget mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet beskrivs som låst och sakfrågor som strandskyddet kan bli avgörande för om Magdalena Andersson även kan ta över som statsminister efter Stefan Löfven.

– Jag föreställer mig att han avgår när han vet att det finns ett tillräckligt stöd. Men å andra sidan får vi komma ihåg att det är bara ett mandat som skiljer mellan konstellationerna, regeringsunderlaget kontra de fyra partier som är i oppositionen. Det räcker med att en centerpartist fronderar emot partilinjen så blir hon inte vald, säger statsvetaren Tommy Möller i SVT:s Morgonstudion.

Oklart stöd för Andersson

Enligt Möller är det i nuläget inte känt hur stort stöd Magdalena Andersson har bland de övriga partierna.

Som det ser ut nu tyder allt på 174 nej-röster och bara 116 ja-röster.

– Så den intressanta frågan är hur Centerpartiet och Vänsterpartiet kommer att rösta. Det är det alla undrar, det är det som är låsningen. Vi vet fortfarande inte om det finns ett tillräckligt stöd för Magdalena Andersson att bli vald, säger Tommy Möller.

Skillnaden mot tidigare statsministeromröstningar, då Stefan Löfven har röstats igenom, är att Vänsterpartiet har skärpt kraven för att agera stöd åt Socialdemokraterna. Samtidigt vill inte Centerpartiet ingå i ett stödunderlag med Vänsterpartiet.

”Tiden på sin sida”

– För Vänsterpartiet är det väldigt viktigt att bli betraktad som en officiell del av regeringsunderlaget, och det är man till viss del redan, säger Tommy Möller.

Han tror att ett val av Magdalena Andersson som statsminister kan dra ut på tiden.

– Det är det som är Nooshi Dadgostars stora trumfkort. Hon har tiden på sin sida, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer