Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Bo Rothstein, svara på tre frågor om hur ett förbud mot bokbål skulle kunna fungera. Foto: SVT/Reuters

Statsvetarens förslag efter koranbränningarna: Det här kan lösa krisen

Uppdaterad
Publicerad

Flera religiösa företrädare är tydliga med att de vill se ett förbud mot att bränna heliga skrifter. Men statsvetaren Bo Rothstein går ännu längre. Han vill förbjuda brännandet av alla böcker.

– Det skulle vara en väldigt viktig åtgärd.

Bo Rothstein är professor i statsvetenskap och forskar om demokrati. För två år sedan lanserade han ett förslag om att förbjuda alla typer av bokbål – som ett sätt att skydda yttrandefriheten.

– Brännande av tryckta skrifter som en politisk manifestation måste ses som ett angrepp på yttrandefriheten och därmed som ett angrepp på demokratin. Vi har ju också historiskt, väldigt dåliga erfarenheter av vad den här typen av bokbål kan leda till. 

Påminner om bokbålen i Tyskland

Han syftar på de bokbål som studentkåren i Tyskland låg bakom 1933 i kampen mot vad de ansåg vara “otysk” litteratur. Han ser paralleller med det som händer i dag i Sverige.  

– Det var vanliga studentkårer som helt på eget initiativ, naturligtvis påhejade av de nazistiska ledarna, gjorde detta. Många tror att det var nazistiska partiet, men så var det inte, det här kom underifrån.  

I dagsläget ser han ett förbud mot bokbål som något som skulle kunna hjälpa till att kyla ned den politiska kris som följt på koranbränningarna i Sverige.

– Det skulle symboliskt visa att Sverige tar den här frågan på allvar och verkligen vill göra någonting åt den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.