Statsvetaren om fem knäckfrågor inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Hur kommer Sverige att styras och av vilka partier? Här är knäckfrågorna som kommer att avgöra valrörelsen 2022, enligt statsvetaren Jenny Madestam.

Frågetecknen är många inom svensk politik inför valet 2022. Spelplanen har ritats om ett flertal gånger under den gångna hösten vilket har resulterat i att Socialdemokraterna nu regerar med en högerbudget.

Det är också det som väljarna nu måste förhålla sig till, menar statsvetaren Jenny Madestam, som pekar ut sjukvården, lag och ordning, invandring och integration, skolan samt miljö och klimat som de viktigaste ämnena.

Sedan Magdalena Andersson valdes till ny partiordförande för Socialdemokraterna har förtroendet för S ökat i opinionsmätningarna.

– Vi har sett redan nu i opinionsmätningarna att stödet för Socialdemokraterna har ökat. Men också att förtroendet för Magdalena Andersson är oerhört högt jämfört med företrädaren Löfven. Hon ligger nu högst i förtroendeligan bland partiledarna, säger Jenny Madestam i Morgonstudion.

”Skulle var historiskt”

Samtidigt har både Miljöpartiet, som fram tills nyligen var en del av regeringsunderlaget, och Liberalerna halkat efter i opinionsmätningarna.

Båda ligger under fyraprocentsspärren och riskerar därmed att åka ur riksdagen.

– Det skulle vara historiskt, inte minst för Liberalerna som är ett av de äldsta riksdagspartierna i Sverige, säger Jenny Madestam.

– De måste peka ut vad för frågor deras partier vill driva och där har Miljöpartiet ett bättre utgångsläge. De har ett sakägarskap i miljö- och klimatfrågan. Men Liberalerna har ingen fråga som väljarna associerar med partiet just nu, säger hon.

Också Centerpartiets roll pekas ut som avgörande inför valet och den efterföljande regeringsbildningen.

Enligt Jenny Madestam bidrog partiets skarpa markering mot Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna under förra valet till att januariavtalet drevs fram.

”Inte så mycket kärlek”

– De har nog lärt sig att vara försiktiga med vad man säger i valrörelsen eftersom man inte vet hur spelplanen ser ut efter valnatten, säger hon.

Samtidigt beskriver hon samarbetet mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som ett ”arrangerat äktenskap” där Jimmie Åkessons krav på Moderaterna kan bli avgörande vid en eventuell regeringsbildning.

– Det är i nuläget inte så mycket kärlek i det här äktenskapet. Men känslor kan ändå utvecklas och det skulle jag ändå säga hänger ihop med hur valrörelsen utvecklar sig och hur man kommer att prata om varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.