Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många inom S vill följa de danska Socialdemokraternas framgångskoncept, menar Möller.

Statsvetaren om Magdalena Andersson: Vi kommer att se en vänstersväng

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Tommy Möller är övertygad om att Socialdemokraterna kommer att föra en mer vänsterinriktad politik om Magdalena Andersson blir ny partiordförande.

– Jag är ganska övertygad om att vi i det korta perspektivet kommer att få se en vänstersväng, säger han i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Tommy Möller, professor vid Stockholms universitet, tvekar inte när han får frågan om vilken riktning Socialdemokraterna kommer att ta med en ny partiledare.

– Dels är det valår. Då går alltid Socialdemokraterna till val på en traditionell socialdemokratisk politik som är mer vänster än den man brukar bedriva i regeringsställning.

Möller lyfter även fram den politiska uppgörelsen med Centern och Liberalerna i januari 2019.

– Man har inte längre januariavtalets bojor. Man är lite friare. Man har större handlingsutrymme.

Högerstämpel

Han påpekar också att finansminister Magdalena Andersson har fått en stämpel att vara lite höger – trots att hon kanske inte är det.

– Det är viktigt för Magdalena Andersson – rätt eller fel – har fått en liten stämpel av att luta lite åt höger, vilket naturligtvis beror på att hon haft uppgiften som finansminister. Då blir det så att man ofta betraktas som höger.

En sak som lyfts fram mycket nu – exemplet Danmark – att man ska kombinera vänstersvängen inom fördelningspolitiken med hårdare tag, brott och straff och rakare rör när det gäller  migration?

– Det är nog många som sneglar mot Danmark här i Sverige som ser att det går väldigt bra för danska Socialdemokraterna som har gjort den här resan. Men går det?

”Skicklig triangulering”

Professor Tommy Möller bedömer att de svenska Socialdemokraterna, trots den kritik de fått mot brister i integration- och kriminalpolitik, ändå lyckats hålla motståndaren stången.

– Om man tittar på opinionsmätningarna blir man lite förvånad att oppositionspartierna inte ligger högre med tanke på hur agendan sett ut, när Moderaterna framför allt har de här frågorna som sina hemmaplansfrågor. Det kan bero på att Socialdemokraterna varit ganska skickliga på vad man kallar triangulering – att man försökt sudda ut konflikten så mycket som möjligt, säger Tommy Möller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer