”Riskfyllt med partiledarbyte men inte kört”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt att svenska partier byter partiledare nära ett riksdagsval men det behöver inte vara lika riskabelt som det tidigare ansetts ha varit. Det menar Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Ett skifte nära inpå valet är en stor risk – men det är ändå inte kört.

Med mindre än ett halvår kvar tills riksdagsvalet meddelade idag Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att hon avgår.

– Det kan gå åt vilket håll som helst nu. Det är en stor chansning att byta partiledare så här nära in på valet, säger Madestam.

Dagens snabbare tempo i politiken kan bidra till att ett sent partiledarbyte har större möjligheter att bli framgångsrikt menar hon.

– Historiskt sett har partierna varit ganska rädda för att göra ledarskiften allt för nära inpå ett val. Men idag har vi ett nytt politiskt landskap, inte minst en medialiserad politik med ett högt tempo och det kan göra att spelplanen ändras ganska fort. Det underlättar sannolikt möjligheterna att bygga ett förtroende på kortare tid, säger Madestam.

Det som enligt Madestam talar för att Liberalerna kan bli hjälpta av partiledarbytet är att den nya partiledaren, Johan Pehrson, är relativt etablerad.

– Han har också en stark profil i kriminalpolitik och det är frågor som troligen kommer prägla valrörelsen.

Strömbäck: Partiets problem djupare

Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet tror inte att partiledarbytet kommer hjälpa Liberalerna i opinionen.

– Partiets problem går djupare. Det handlar inte minst om vägvalet i regeringsfrågan och relationen till SD, säger han.

Johan Pehrson har varit en del av partiledningen och därmed också en del av det vägvalet, menar Strömbäck.

– Därför kommer han få svårt att vinna förtroende från liberaler som lämnat.

Ekengren Oscarsson: Ökar inte chanser

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, blev överraskad av Sabunis avhopp.

– Jag blev väldigt paff, det var jag inte beredd på.

Han tror inte partiledarbytet kommer öka partiets chanser att klara riksdagsspärren.

– Det är i huvudsak den politik man driver som väljarna värderar och med den nya partiledaren så lär det inte bli någon stor förändring av Liberalernas politik eller inställning till regeringsfrågan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.