Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ger statsministern besked – vill att pandemilagen förlängs. Foto: Johan Nilsson/TT/TT

Regeringen avvaktar med besked om nya restriktionslättnader

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår en förlängning av covid-19-lagen. Det meddelar statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren.

– Smittspridningen ligger inte längre på låga nivåer, säger Stefan Löfven.

Smittspridningen fortsätter att öka i Sverige, även om dödsfallen är betydligt färre. Regeringen förslår därför en förlängningen av covid-19-lagen, vilket innebär att regeringen får en ökad möjlighet att införa restriktioner om de behövs.

– Det är inte samma sak som att restriktionerna förlängs utan gör det möjligt för Sverige att ha en god beredskap, säger Stefan Löfven under torsdagens pressträff.

Covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen föreslås förlängas till slutet av januari 2022.

– Vaccinationerna går bra, men smittspridningen ligger inte längre på låga nivåer, säger Stefan Löfven.

Inga nya besked om steg fyra

Något nytt besked om steg fyra i lättander på restriktionerna kan inte ges. Sedan tidigare är planen att det ska ske i september.

– Ambitionen är förstås att kunna lätta på restriktionerna, men vi kan inte avveckla restriktionerna i en takt som gör att vi riskerar en ökad smittspridning, säger Lena Hallengren.

Steg fyra innebär bland annat att alla deltagarbegränsningar tas bort.

FHM välkomnar förslaget

Folkhälsomyndigheten välkomnar regeringens förslag om att förlänga covid-19-lagen och serveringslagen.

– Även om vi på kort sikt inte kan få bort covid-19 helt så är vaccinerna det som minskar smittspridningen bäst, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Statsministern betonar också att det viktigaste för att begränsa smittspridningen och rädda liv och hälsa är att vaccinera sig.

– Se till att boka vaccinationen redan i dag, om du inte redan gjort det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet