Nooshi Dadgostar vill skjuta upp Las-förändringar till efter valet men det säger Stefan Löfven (S) nej till. Foto: TT

Stefan Löfven försvarar pågående Las-förändringar

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill skjuta upp Las-förändringar till efter valet men det säger Stefan Löfven (S) blankt nej till. I en intervju i Sveriges Radio Ekot försvarar han de pågående förändringarna i arbetsrätten.

– Alternativet hade varit att man inte inte fått omställningsstödet utan fått sämre konfliktregler och längre provanställningar med en högerregering, säger Löfven.

Som en del i januariavtalet kom Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet överens om att genomföra förändringar i arbetsrätten. Överenskommelsen gäller bland annat ändringar i lagen om anställningsskydd (Las).

Kritik och splittrad fackrörelse

Frågan har kommit att splittra den svenska fackföreningsrörelsen. De två största LO-förbunden, IF Metall och Kommunal, har accepterat förändringarna medan andra LO-förbund och LO som centralorganisation är fortsatt, starkt kritiska.

Sedan januariöverenskommelsen föll i somras vill Vänsterpartiet att lagstiftningsprocessen läggs på is och att frågan skjuts fram till efter riksdagsvalet nästa år. Så sent som i förra veckan upprepade partiledaren Nooshi Dadgostar detta i tidningen Arbetet, och lyfte även att remissinstanser varit mycket kritiska.

Men att pausa processen är inte aktuellt, säger den avgående statsministern till Ekot.

– Den som tror att ingenting hade hänt om vi låtit bli detta och låtit en högerregering tillträtt, den har fel. Då hade vi fått mycket stora försämringar för svenska löntagare, säger Löfven.

– Man kan blunda, man kan köra huvudet i sanden och säga att ”åh det här är svårt”, men det måste vara ännu värre att få tillbaka förlängda provanställningar, Lex Laval, sämre konfliktregler och så vidare. Det är det som är alternativet, inte status quo.

”Handlar om människors trygghet”

Nooshi Dadgostar säger till Svenska Dagbladet att Stefan Löfvens efterträdare, av allt att döma Magalena Andersson, måste föra samtal med Vänsterpartiet om bland annat Las-frågan för att säkra sitt stöd i riksdagen som statsminister.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter säger Dadgostar på torsdagskvällen.

”Det som oroar mig mest med Löfvens uttalande är att han överhuvudtaget inte kommenterar den mycket tunga remisskritik som kommit. Det handlar fem miljoner människors trygghet.”

Experten: Så kan nya las-regler påverka dig som är anställd:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.